Reacția democrată la discursul lui Trump privind Starea Națiunii

Reacția democrată la discursul lui Trump privind Starea Națiunii

Stacey Abrams, fostă competitoare în cursa electorală pentru guvernoratul Georgia, Statele Unite, a oferit un răspuns neașteptat din punct de vedere al conținutului și stilului față de discursului despre starea națiunii susținut de Donald Trump. Chuck Schumer, liderul democraților din Senat, a anunțat pe 29 ianuarie că Stacey Abrams va oferi acest răspuns pe 5 februarie, după ce președintele SUA va susține mesajul oficial.

 

Între 2007 și 2017, Stacey Abrams a fost membru în Camera Reprezentanților din Georgia, iar în 2018 a câștigat sprijinul Partidului Democrat pentru candidatura în cadrul alegerilor guvernatoriale din Georgia. A pierdut alegerile la 2% în fața republicanului Brian Kemp, la o diferență de aproximativ 50.000 de voturi. Alegerile au atras atenția prin implicarea unor politicieni de la nivel federal, cu sprijinul deschis din partea președintelui Donald Trump și al vicepreședintelui Mike Pence pentru Kemp, dar și al lui Barack Obama și Bernie Sanders pentru Abrams.

Discursul este ancorat în platforma progesistă pe care o promovează Abrams și o parte a democraților, însă surprinde prin încercarea de proiectare a unei imagini de unitate, contrastând cu discursul președintelui american. Mai mult, este construit într-un mod în care inspiră, ușor populist, ancorat în realitățile zilnice ale electoratului pe care îl urmărește. Vorbește, în zece minute,  cuprinzător, despre câteva zeci de probleme din politica domestică, acoperind multe probleme evitate sau atacate de Donald Trump.

Chiar dacă a pierdut alegerile din 2018 pentru postul de guvernator al Georgiei, Stacey Abrams dovedește că poate fi unul dintre personajele cheie ale democraților atât timp cât rămâne cu capul pe pământ și nu face greșelile cu care ne-au obișnuit Hillary Clinton, AOC, Bernie Sanders sau Nancy Pelosi. Este ajutată și de profilul profesional: procuror-adjunct al Atlantei din 2002, o activitate importantă partea de politici publice de importanță pentru Partidul Democrat și are chiar și un profil de scriitoare.  Poate fi, dacă dobândește experiență la nivel federal, o opțiune pentru candidații democrați în alegerile primare din 2024.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *