Război comercial?

Război comercial?

Recent, au fost multe decizii care arată diferențe fundamentale în privința funcționării piețelor europene și americane. Sau interese divergente. Întrebarea pe care am pus-o în titlu dă de gândit și arată dificultățile în crearea celei mai valoroase piețe libere din lume, cea euroatlantică.

Știm cazurile celebre referitoare la o serie de companii europene, americane și nu numai, în care fie primesc regimuri preferențiale care afectează comerțul, fie găsesc tot felul de scheme prin care să evite plata taxelor aferente, deși intră pe anumite piețe europene. Lista companiilor e mare, dar parcă apare un fel de reciprocitate în ultima perioadă.

Amazon, McDonald’s, Google, Facebook, Microsoft, Starbuck și altele sunt pe lista companiilor care se folosesc de politicile irlandeze, olandeze, luxemburgheze, cipriote sau britanice (plus elvețiene din afara UE) pentru a obține avantaje pe piața europeană. Lista e mult mai mare, însă cazurile acestea au apărut în media internațională mai bine.

Redau trei cazuri celebre din ultimele 30 de zile:

Apple – 13 miliarde de euro

După o investigație de aproape doi ani, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Irlanda a încălcat regimul ajutoarelor de stat în cazul Apple, companie care a primit din partea statului irlandez, în mod preferențial, facilități fiscale de până la 13 miliarde euro. Statul irlandez trebuie să recupereze suma. Decizia este contestată atât de compania americană, cât și de statul irlandez. O soluție de bun simț găsită de Comisie, având în vedere beneficiile avute de companie pe piața europeană și de condițiile mai grele pe care le-ar avea dacă și-ar muta profitul în Statele Unite. (vezi poziția Comisiei Europene aici)

Deutsche Bank – 14 miliarde de dolari

Departamentul de Justiție din Statele Unite „a amendat” Deutsche Bank cu 14 miliarde de dolari cu privire la modul de vânzare incorect al titlurilor de valoarea garantate prin ipoteci imobilizarea rezidențiale. Cerințele vor fi negociate de banca germană. (vezi poziția Deutsche Bank aici)

Airbus – ?

Din nou, Organizația Mondială Comerțului spune că subvențiile guvernamentale primite de Airbus încalcă o serie de reguli comerciale, decizia afectând Uniunea Europeană, Marea Britanie, Franța, Germania și Spania. Comisia Europeană precizează că subvențiile OMC-ului nu erau interzise, ceea ce pare a fi o victorie, Airbus SE spune că practicile erau acceptabile conform dreptului comercial internațional. Pe cealaltă parte, autoritățile americane susțin că subvențiile respective au reprezentat pierderi de miliarde de dolari pentru companiile americane (în special pentru Boeing, rivalul Airbus), muncitorii americani și industria de export. Procesele care vor urma pot ridica pretenții de miliarde (valoarea subsidiilor guvernamentale contestate se ridica la 22 de miliarde), dar, în context mai larg, este așteptată decizia privind subvențiile oferite de statul american pentru Boeing.

financial data
sursa imagine: OkFoto / Shutterstock.com

#DeUrmărit. Sunt cazuri vechi. Unele începute acum mai bine de zece ani, altele mai recente. Multe își așteaptă deciziile.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!