Când lumea votează bine, nimic nu mai funcționează bine

Când lumea votează bine, nimic nu mai funcționează bine

În varianta optimistă, nimic nu mai funcționează bine. În seara aceasta, am văzut că nimic nu mai funcționează. Transportul în comun este un coșmar în București, iar dezbaterea despre planul de mobilitate urbană pare să fie mai mult pe hârtie decât în realitate, căci puține sunt soluțiile pentru București, iar interesele principale sunt mai degrabă private decât publice.

Am ieșit de la metrou și noroc că nu am nicio problemă în a merge pe jos câțiva kilometri pentru a ajunge acasă, căci dacă aș avea ar fi problematic. Nu vreau să mă gândesc la dificultățile pe care le întâmpină alte persoane. Revin la cele pe care le-am întâlnit.

Seară. Se circulă bară la bară și, în mod normal, fac vreo 30 de minute cu RATB-ul până ajung acasă. E bine, am ce face. Apuc să răsfoiesc toată presa, să citesc un rând de emailuri și să mai pun o poză pe Instagram. Doar că de data aceasta, după o stație, autobuzul s-a oprit. În spatele la alte trei autobuze. Pe un sens unic în care abia aveai loc să cobori din el, imediat după stația de la Carol Davila.

linia 368
sursa imagine: Marius GODOI / Shutterstock.com

Cobor și eu autobuz după ce văd că au trecut 10 minute, s-au stins luminile, coborâse și șoferul, nimeni nu era anunțat despre ce se întâmplă și mai veneau și alte mașini la coadă, deși drumul era blocat.

De ce?

Primul autobuz avea niște probleme. Era gol, probabil niște probleme cu motorul. Cum nimeni nu a putut să anunțe pe nimeni și distanța a fost foarte mică, toate autobuzele s-au blocat acolo. Și așa vreo 80 de oameni au pierdut fiecare câte două ore. În total, minim 160 de ore pierdute de aceștia. Dacă mai adăugăm timpul în stații pierdut de încă atâtea persoane, avem vreo 320 de ore. 320 de ore care puteau fi utilizate altfel: familie, îngrijire personală, muncă, relaxare și lista poate continua. 320 de ore este echivalentul a două luni de muncă normală la o productivitate acceptabilă. Câte lucruri puteți face în două luni?

Este un exemplu concret despre cum proasta administrare a unui oraș provoacă pagube însemnate. Desigur, pentru starea flotei RATB sunt vinovați mai mulți primari, inclusiv cel prins în flagrant cu zecile de mii de euro, ales pentru promisiunea de a face autostrăzi suspendate. Nu putem să dăm vina pentru administrația Firea pentru toate relele Bucureștiului, dar nu avem cum să ignorăm că s-a ajuns în starea acestea prin complicitatea PSD, partid care a fost la putere în București și sub Oprescu, dar și acum sub Firea. Și, după cum vedeți, nimic transportul public nu mai e funcțional.

primarul capitalei
sursa imagine: Gabriel Petrescu / Shutterstock.com

Am coborât și am început să merg pe jos. Am ajuns la concluzia că în unele locuri nu există trotuare, că în altele nu există treceri de pietoni sau sunt marcate insuficient. Dacă mai adaugi și semafoarele despre care nu știi dacă merg sau nu, te întrebi dacă este vreun serviciu public administrat de autoritățile locale care să fie funcțional. Culmea e că aceste probleme ar trebui să fie cunoscute cel mai repede de autoritățile locale și rezolvate instant.

Mai trece o zi. Schimbările majore pot fi făcute de cetățeni din patru în patru ani, iar multe orașe din România par că au o strategie prin care să te izgonească. Peste 1.800.000 de oameni plătesc direct autoritățile locale din București, fie ele de sector sau municipale. Și serviciile sunt pe măsură: contracte de mii de ori mai scumpe decât prețul pieței, servicii publice nefuncționale.

În seara asta, am văzut cum e să fie blocate patru linii RATB pentru că mașinile sunt depășite, cum nu ai pe unde să mergi pe marginea străzii, cum trecerile de pietoni sunt amplasate neadecvat, cum semafoarele nu funcționează.

Desigur, nu pot să neg beneficiile acestor probleme: mergi pe jos și respiri emisiile de gaze de la mașini, căci oricum Bucureștiul este repetent la calitatea vieții în rândul capitalelor europene și nu numai.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.