Raportul privind cetățenia europeană

Raportul privind cetățenia europeană

Una dintre principalele piedici în aprofundarea cunoștințelor despre Uniunea Europeană este limba. Limbajul tehnic folosit de instituțiile Uniunii Europene în comunicările acestora creează dificultăți și distanțează cetățenii de idealurile europene. De aceea, amintesc un raport publicat recent de Comisia Europeană, Raportul privind cetățeania Uniunii Europene, un material de informare care prezintă demersurile europene adresate cetățenilor, dar și acțiunile pe care urmează să le dezvolte în perioada următoare.

Ceea ce spune Comisia este că, în pofida faptului că 80% dintre cetățeni se bucură de dreptul la liberă circulație în Uniunea Europeană pentru a munci, studia, trăi sau pentru afaceri, lipsește conștientizarea anumitor avantaje, însă perspectivele sunt îmbucurătoare,

Activitatea Comisiei privind cetățenia UE va continua să se axeze pe domeniile majore care afectează cel mai mult, în mod direct, bunăstarea cetățenilor europeni:

 

• capacitarea acestora prin informare, consiliere și participare democratică;

 

• protejarea lor, asigurându-le tratamentul egal în UE și oferindu-le sprijin direct și

 

• simplificarea vieții lor cotidiene, prin oferirea unui acces online ușor la informații, asistență, servicii de soluționare a problemelor și proceduri online, prin reducerea birocrației, protejarea acestora în calitate de consumatori, lucrători și studenți, precum și prin eliminarea altor obstacole aflate în calea accesului la drepturile lor.

Aruncând o privire pe raport, veți vedea ce înseamnă Uniunea Europeană în termenii cetățeniei europene privind:

  • promovarea drepturilor cetățenilor europeni și a valorilor europene;
  • sporirea participării cetățenilor la viața democratică a Uniunii;
  • simplificarea vieții de zi cu zi a cetățenilor europeni;
  • sporirea securității și promovarea egalității.
raportul cetatenie
sursa imagine: European Commission

Raportul în limba română este disponibil aici, iar rezumatul aici.

 

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!