Raportul Global al Fericirii. România, locul 46

Raportul Global al Fericirii. România, locul 46

A fost publicat Raportul global al fericirii, ediția 2021. România ocupă locul 46, însă scorul din acest an este construit pe baza unor anchete din 2018-2019, lipsind cele din 2020. Nu este singurul stat în situația aceasta, iar dacă diferențele contează, vom vedea în ediția următoare. Locul 46 din acest an vine după Kazakhstan, 45, și Kuwait, 47. Între locurile 41 și 50 sunt următoarele țări: Panama, Uzbekistan, Chile, Polonia, Kazakhstan, România, Serbia, El Salvador și Mauritius. În această decadă a clasamentului, românii se remarcă cu cel mai scăzut nivel al generozității și cu problema corupției. Nici alți factori precum speranța unei vieți sănătoase sau libertatea de a face alegeri în viață nu sunt excepțional de bune pentru România, dar, ținând cont de poziția globală, multe țări o duc mult mai prost.

Centrat pe COVID-19, raportul vine cu câteva analize interesate privind impactul COVID-19 asupra unor diferite dimensiuni ale fericirii (riscul unor ore de lucru reduse în funcție de nivelul venitului, scăderea orelor de lucru în funcție de nivelul competențelor, schimbări în privința ocupării în funcție de vârstă, schimbări în ocupare în funcție de gen în timpul pandemiei). De exemplu, în România, pandemia a afectat mai mult bărbații în privința ocupării. Este una dintre cele mai semnificative diferențe între sexe în privința schimbărilor la nivelul ocupării între Q3 în 2019 și Q3 în 2020 (reducerea ocupării cu aproximativ 1,5% față de 0,5%). De asemenea, cei venituri mici și medii au avut riscul reducerii orelor de lucru cu aproximativ 10%, în timp ce cei cu veniturile mari au avut un astfel de risc de reducere a orelor de lucru doar în jur de 7%.

Topul global al fericirii 2018-2020

 1. Finlanda
 2. Danemarca
 3. Elveția
 4. Islanda
 5. Olanda
 6. Norvegia
 7. Suedia
 8. Luxemburg
 9. Noua Zelenadă
 10. Austria
 11. Australia
 12. Israel
 13. Germania
 14. Canada
 15. Irlanda
 16. Costa Rica
 17. Regatul Unit
 18. Republica Cehă
 19. Statele Unite
 20. Belgia

O abordare bazată pe vieți lungi și bunăstare. Situația generală

Raportul din acest an aduce o abordare nouă cadrului analitic asupra fericirii și bunăstării. Abordarea WELLBY traduce catalogarea unei societății în funcție de modul în care aceasta reușește să permită oamenilor ei să se bucure de vieți lungi și pline de bunăstare.

WELLBY (sau bunăstarea pe an – din engleză, well-being-year) reprezintă bunăstarea experimentată într-un an. Această abordare are puternice accente politico-filozofice, reluând idei de la Jeremy Bentham și Thomas Jefferson, dar permite operaționalizarea creativă într-un top al statelor în funcție de nivelurile de WELLBY/persoană la nivelul 2017-2019.

Din 2006-2018, nivelul bunăstării globale a fost static, ridicând probleme semnfiicative privind progresul societal, cu diferențe semnificative la nivel de regiuni. Spațiul post-sovietic, Asia și Africa sub-sahariană se remarcă prin creșteri bazate pe îmbunătățiri ale sperenței de viață, în timp ce în Asia de Sud, America de Nord, Orientul Mijlociu și nordul Africii a scăzut indicele WELLBY. Europa Centrală și de Est are cea mai mare creștere a bunăstării pe an între 2006-2008 și 2017-2019, prinzând din urmă America Latină și Caraibe, chiar dacă rămâne distanță de Europa de Vest.

La nivel individual de țări, Grecia, Spania, Venezuala, Malaezia, Statele Unite și încă câteva țări se remarcă prin scăderi ale bunăstării WELLBY în această perioadă. România are un WELLBY de 464.9, situată în urma Arabiei Saudite, Braziliei, Columbiei, Guatemalei, Estoniei, Lituaniei și Hong Kongului, însă înaintea El Salvador, Thailandei, Ungariei, Kuwaitului, Argentinei sau Greciei. În cazul Greciei nu pentru că am progresat noi, ci pentru că au regresat ei. Finlanda, Elveția, Islanda, Danemarca, Norvegia, Olanda, Suedia, Australia, Noua Zeelandă, Canada și Austria sunt în topul WELLBY.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *