QAnon ajunge în Congresul SUA prin Partidul Republican

QAnon ajunge în Congresul SUA prin Partidul Republican

Progresul nu este garantat, iar alegerile din Statele Unite arată că suntem departe a reduce influența unor conspirații asupra viziunii cetățenilor asupra lumii. Gruparea de extremă dreaptă, promotoare a unor teorii ale conspirației, a ajunge în Camera Reprezentanților printr-un susținător.

Această entitate este suspectată de terorism domestic în Statele Unite, iar acum câteva luni a încercat să răpească un guvernator. De asemenea, printre membri are și persoane implicate în atentate. În timpul președinției lui Donald Trump, a fost exportată peste granițe, inclusiv în țări precum România.

Partidul Republican a oferit șansa aceste grupări antisemite să evolueze și să capete influență în mod nestingherit.  Nu știm dacă aleasa a depus jurământul de loialitate față de organizația considerată cu potențial terorist și recunoscută pentru violență. Aproximativ 20 de candidați republicani s-au remarcat prin sprijinul pentru această grupare, inspirați de Donald Trump.

Marjorie Taylor Greene, o femeie de afaceri din Georgia, a fost aleasă în Camera Reprezentanților, sprijinită direct de Donald Trump. Zeci de teorii ale conspirației au fost transmise de candidata republicană. Numeroase mesaje ale sale au conținut antisemit, islamofobic și rasist, și care incită la violență.

În acest moment, Partidul Republican pare incapabil să controleze avansul grupărilor cu o agendă radicală, multe sub puternica influență a unei generații de noi tineri lideri care nu cunosc principiile de bază ale democrației și se aseamănă tot mai mult cu mesajele din Germania Republicii de la Weimar.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *