Punctul culminant al crizei migrației

Punctul culminant al crizei migrației

Punctul culminant al crizei migrației se petrece în aceste zile. Chiar dacă fluxurile de migranți care intră în Europa s-au redus de mai bine de un an, efectele se fac simțite în viața de zi cu zi. În ultima perioadă, aceste efecte sunt chiar accelerate, nucleul Uniunii Europene fiind urmărit.

Ceea ce nu au reușit să facă atacurile teroriste și criza de securitate generată de acestea reușesc să facă dezvăluirile și deciziile politice din Germania și Italia din ultimele zile. Peisajul dezolant este completat de politica europeană, unde atenția se mută pe alegerile europarlamentare din mai 2019 și pe cadrul financiar multianul post-2020. Noua propunere de buget multianual pentru dezvoltare este criticată pentru logica axată pe controlul migrației, iar Frontexul nu numai că se va afla printre câștigătorii propunerii de buget, ci va trece printr-o reformă de personal, de buget și de mandat.

Într-o serie de interviuri în presa internațională, cancelarul austriac Sebastian Kurz a pus accentul pe necesitatea unui mandat politic pentru ca agenția europeană Frontex să acționeze în nordul Africii pentru a preveni migrația către Europa, pe lângă creșterea personalului și a finanțelor pe care le are la dispoziție.

În Germania, scandaluri după scandaluri pe tema migrației țin paginile publicațiilor. Un funcționar a fost acuzat de acordarea a peste 1.000 de permise de ședere în Germania între 2013 și 2016 în mod fals, în schimbul unor șpăgi. O asociație independentă de jurnaliști a arătat cum aproape o sută de persoane care trebuiau raportate autorităților pentru legături islamiste de un birou regional, printre care și extremiști, au fost trecute cu vederea și s-a acordat azil politic. Violul și crima unei fete de 14 ani de un solicitant de azil și fuga acestuia în Irak după eveniment au contribuit la schimbarea percepției publicului în fața măsurilor posibile privind gestionarea crizei migranților.

În toamnă, vor avea loc alegerile din Bavaria, iar unele sondaje plasează AfD pe locul al doilea, în concurență cu SPD. AfD nu a fost în legislativul Bavariei în urma alegerilor din 2013, ceea ce ridică probleme când apare cu 13,5% în sondaje în al doilea cel mai populat stat german. Horst Seehofer, fostul câștigător al alegerilor, este acum ministrul german de interne în cabinetul condus de Angela Merkel și propune o schimbare radicală a politici privind migrația, discutând despre introducerea verificărilor la granița sudică și returnarea migranților înregistrați în alte state UE.

În Italia, Matteo Salvini, proaspătul ministru responsabil de afacerile interne, a refuzat primirea unor nave cu migranți săptămâna trecută, spunând că Italia nu mai vrea să fie complice al traficanților de ființe umane în afacerea privind migrația ilegală. În cazul navei Aquarius, după Italia, a urmat și Malta care a refuzat andocarea, salvarea salvării migranților venind din Spania. Politica dură privind migranția se bucură și de sprijinul opiniei publice, nu numai de cel al partidului său și al partenerilor din coaliția de guvernare.

În acest timp, situația nu este mai bună nici în drum spre Europa. Visul european se încheie pentru unii în Sahara sau în Marea Mediteraneană. Ce înseamnă o soluție europeană în domeniul migrației? Poate Europa deveni o fortăreață și mai înaltă la exterior și fără granițe în interior?

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *