PSD aplică metoda Trump

PSD aplică metoda Trump

Chiar dacă nu are aproape nicio legătură cu Trump, am preferat comparația aceasta ținând cont de faptul că Donald Trump a reușit cu succes să folosească această metodă în propriul său avantaj electoral.

Pe scurt, telenovela Ponta-Dragnea și declarația deputatului PSD Cătălin Rădulescu, intenționate sau nu pentru acest moment, nu reușesc decât să consolideze poziția PSD eliminând orice alte dezbateri din spațiul public.

Mai mult, este distrasă atenția de la activitatea realizată de Guvernul și Parlamentul României, astfel încât mai puține subiecte ajung zilele acestea să fie discutate cu atenție în social media sau pe alte canale de comunicare.

Nu în ultimul rând, generează un conflict care se va încheia cu bine pentru ambele părți, fie că vorbim de Victor Ponta sau de Liviu Dragnea, în timp ce opoziția va continua să discute cu următorii ei de pe Facebook, opoziția care a avut în 2016 rezultate mai rușinoase ca în 2012 când plecase de la putere.

Cazul deputatulu de Argeș cu mitraliera AKM

Verificând interviul, am remarcat că informațiile pe care le transmite sunt ușor transformate în știri false de aparatul de propagandă al unei părți a opoziției, recunoscând totodată că unele declarații sunt scandaloase. Am văzut că societatea civilă a trimis niște sesizări privind respectarea regimului armelor și munițiilor, iar acum autoritățile ar trebui să evalueze situația și să își facă treaba.

Am văzut că secvențele Adevărul de pe Facebook au strâns peste 545.000 de vizualizări în 13 ore, iar cele de acum 9 ore au strâns încă vreo 164.000 de vizualizări. Am văzut încă alte câteva zeci de materiale publicate pe Facebook. Nu am acces la datele din spate, deci nu știu impactul pe care l-a generat strict pe această rețea de socializare acest caz.

Trecând pe Google, am văzut că astăzi (14 martie 2017), deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost în top 10 „hot trends”. Văd că lunar beneficiază de un moment de publicitate negativă și generează câteva mii de titluri. Declarațiile recente s-ar putea să genereze câteva mii bune de titluri.

Problema este alta, anume că politica este pe voturi și pe încrederea pe care o primești din partea electoratului. Atât timp cât voturile și încrederea vor veni, politicianul respectiv nu va avea nicio problemă, indiferent de mesajele negative sau pozitive apărute în mass-media.

Competiția de fabricat scandal

Dacă sunt vreo 20 de parlamentari ai PSD care au ca scop scandalizarea opoziției și care ies constant cu declarații mai ciudate în mass-media,

  1. activitatea executivă, legislativă și a coaliției de guvernare, plus a partidului majoritar, beneficiază de o expunere controlată;
  2. opoziția întâmpină dificultăți în a se promova în rândul altor grupuri țintă, ceea ce îi va umbri activitatea și va pune obstacole unor lideri emergenți.

Tactica merge aproape perfect din câte văd: cearta Ponta-Dragnea prinde bine pe TV, declarațiile scandaloase prind bine în gălăgia din social media. în acest timp, se mișcă lucrurile la nivel local, adică unde este alegătorul.

Dacă percepția cetățeanului va fi că lucrurile s-au mișcat în direcția bună sau în direcția rea vom vedea abia peste trei ani, la următoarele alegeri. Dacă opoziția pariază pe gălăgie națională și 1. face opoziție de dragul opoziției, 2. face blat cu majoritatea sau 3. duce lipsă de acțiune locală, nu are nicio șansă în 2020.

Cea mai bună rețetă este ignorarea diversiunilor voite sau nevoite (stau să mă gândesc dacă o diversiune benefică poate fi lansată nevoit).

P.S.: Hillary Clinton a cheltuit vreo 770 de milioane de dolari în campania prezidențială din Statele Unite, în timp ce Donald Trump a câștigat alegerile cu vreo 409 milioane de dolari, iar diferențele de investiții pe media sunt enorme, în timp ce acoperirea pe media net în favoarea lui Trump, după cum arată monitorizarea GDELT pe baza Internet Archive Television News Archive:

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!