Programul de cooperare transnațională pentru regiunea Dunării adoptat

Programul de cooperare transnațională pentru regiunea Dunării

Comisia Europeană a anunțat că 222 de milioane de euro vor fi disponibile pentru consolidarea coopearării în regiunea Dunării, fonduri ce vor fi alocate din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (202 milioane de euro) și Instrumentul de Pre-Aderare (IPA – 19,8 milioane de euro).

danube region

Programul de cooperare transnațională pentru regiunea Dunării vizează regiuni din nouă state membre ale Uniunii, respectiv Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Germania, România, Slovacia și Slovenia, dar și trei state din afara Uniunii Europene: Bosnia-Herzegovina, Serbia și Muntenegru. Alte două state, Republica Moldova și Ucraina, vor putea beneficia de pe urma programului, dar după stabilirea finanțării prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI).

Trebuie menționat că acest program de cooperare transnațională va finanța proiecte în conformitate cu prioritățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (EUSDR). Primul apel pentru propuneri va fi lansat în toamna anului 2015, iar evenimentul de lansare va avea loc pe 23 și 24 septembrie la Budapesta. Autoritatea de managementul pentru programul de cooperare transnațională pentru regiunea Dunării va fi Oficiul pentru Planificare Economică Națională din Budapesta.

european continent
sursa imagine: Europe and European Flag | Shutterstock.com

4 priorități tematice ale programului

Programul de cooperare transnațională pentru regiunea Dunării are patru priorități tematice, respectiv:

  1. O regiune a Dunării inovatoare și responsabilă din punct de vedere social: promovarea inovării, a transferului de cunoștințe și antreprenoriat;
  2. O regiune a Dunării prietenoasă cu mediul înconjurător: conservarea și gestionarea valorilor naturale și culturale din regiunea Dunării;
  3. O regiune a Dunării mai bine conectată și mai responsabilă din punct de vedere energetic: dezvoltarea unor sisteme de transport sigure și durabile, promovarea eficienței energetice;
  4. O regiune a Dunării bine guvernată: oferirea de sprijin pentru punerea în aplicare a Strategiei UE pentru regiunea Dunării și îmbunătățirea cadrelor juridice și de politici pentru a aborda provocările societale majore, cum ar fi politicile privind piața muncii, sistemele de educație, schimbările demografice și nu numai.

 

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!