Programul Alimentar Mondial primește Premiul Nobel pentru pace

Programul Alimentar Mondial primește Premiul Nobel pentru pace

Comitetul Nobel Norvegian a acordat Premiul Nobel pentru pace Programului Alimentar Mondial (PAM/World Food Programme – WFP), una dintre cele mai mari organizații umanitare de pe plan global. Anunțul este însoțit de recunoașterea pentru „eforturile de a combate foametea, pentru contribuția sa la îmbunătățirea condițiilor pentru pace în spațiile afectate de conflicte și pentru rolul de factor de conducere a eforturilor de a preveni folosirea foametei ca o armă pentru război și conflict”.

În 2019, Programul a oferit asistență la apraope 100 de milioane de oameni din 88 de țări care sunt victime ale foametei și insecurității alimentare acute.

PAM este principalul instrument al Națiunilor Unite pentru atingerea obiectului de dezvoltare ce ține de eliminarea foametei. Cu toate acestea, în ultimii ani, situația nu a mers în direcția pozitivă, marcată în principal de cauze precum războiul și conflictul armat. 135 de milioane de oameni au suferit de foate acută în 2019, unul dintre cele mai ridicate numere din ultimii ani.
Pandemia provocată de SARS-COV-2 a contribuit la creșterea victimelor foametei în întreaga lume, zonele afectate de conflict cu atât mai mult – Yemen, RD Congo, Nigeria, Sudanul de Sud, Burkina Faso.

Legătura explicită dintre foamete și conflict este recunoscută la nivel internațional. Aceasta se traduce într-un cerc vicios în care războiul și conflictul poate cauza foamete și insecuritate alimentară, în timp ce foametea și insecuritatea alimentară poate cauza reizbucnirea conflictelor latente și la folosirea violenței.

Programul este finanțat în totalitate din donații. Cu un staff de 17.000 de persoane, dintre care 90% situați în țările unde oferă asistența, Programul Alimentar Mondial a livrat în 2019 4,2 milioane de tone de alimente și 2,1 miliarde de dolari în cash și vouchere. PAM are ca parteneri peste 1.000 de organizații neguvernamentale naționale și internaționale pentru a oferi asistența și soluționa cauzele foametei.

Programul Alimentar Mondial a fost creat la cererea președintelui SUA Dwight Eisenhower ca o modalitate a oferi asistență alimentară prin intermediul sistemului Națiunilor Unite. Printre primele provocări a fost cutremurul din Iran din 1962 din zona Boien Zahra, unde au murit mai mult de 12.000 de oameni. Deși exista doar de câteva luni, programul a livrat 1.500 de tone de grâu, 270 tone de zahăr și 27 de tone de ceai. Detalii despre istoricul instituției sunt disponibile pe wfp.org.

imagine: © WFP/Damilola Onafuwa

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.