Problemele noului an şcolar

În acest articol voi analiza două probleme ale noii structuri a anului şcolar şi metodelor de evaluare, pornind de la declaraţia ministrului de la cârma Educaţiei, Daniel Funeriu.

  1. Problema săptămânii 2-6 aprilie 2012. Aceasta ar urma să fie folosită pentru activităţi extraşcolare, olimpiade şi educaţie non-formală. Cel puţin aşa se spune. Ce va fi în realitate?  Aceste activităţi vor avea loc doar în şcolile şi liceele din oraşe, cele din mediul rural fiind dezavantajate de diverşi factori ( poziţionare geografică, accesul la informaţii, implicarea elevilor etc., dorinţa asociaţiilor de a susţine instruiri şi lista poate continua). În idee, această săptămână va fi folosită pentru recuperarea materiei mult prea stufoase din programă sau pierdut timpul.
  2. A doua problemă este legată de evaluare. Cum poate un profesor să predea într-o ora în faţa a treizeci de elevi, materia în mod diferit şi să îi evalueze diferit? Este aproape imposibil. Într-adevăr nota nu trebuie pricepută ca o ghilotină. Este nevoie de schimbarea acestei mentalităţi,  însă este imposibilă stabilirea unei valori universale pentru notare în medii diferite. Vorbim de partea cu elevi de 9-10 care i-au 2-3 la Bac. O evaluare diferită pentru elevii mai slabi pregătiţi înseamnă un pas înapoi în pregătirea acelori elevi pentru Bac. Asta dacă profesorul nu se va axa decât pe materia pentru examenul de Bacalaureat. Cum rămânem cu situaţiile în care, spre exemplu, într-o clasă cu 30 de elevi, 5 sunt performanţi, 10 medii şi restul mediocri? Cum poate să predea profesorul în trei moduri într-o oră. Sunt sacrificaţi cei performanţi? Ar fi o prostie să se facă acest lucru. Sunt neglijaţi cei mediocri? Din nou o măsură greşită. Aş vrea să îmi răspundă cineva la întrebările acestea.

 

În ciuda tuturor acestor măsuri, trebuie să recunoaştem că învăţământul românesc se îndreaptă spre cel din Occident. Sunt luate măsuri în această privinţă ( timpul pentru non-formal, programa mult prea încărcată etc.)

Succes!

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Problemele noului an şcolar”

Comments are closed.