Problema libertarienilor în fața COVID-19

Problema libertarienilor în fața COVID-19

Multe persoane au manifestat în numele libertății față de restricțiile COVID-19, mulți autointitulându-se „libertarieni”. Au fost organizate proteste în multe capitale europene. Sunt organizate, căci valul acestora nu s-a încheiat. Opoziția față de „botniță” a creat adepți în tot spațiul euroatlantic, de mai multe ori cu câțiva promotori sprijiniți de actori externi. Masca, transformată în „botniță”, s-a transformat într-un simbol public percutant.

Lideri de opinie de orientare neoconservatoare, radical-populistă, religioasă și covidioți au fost printre principalii promotori împotriva purtării măștii. Aceștia au fost ajutați și de o legislație guvernantață abuzivă, cu multe încălcări ale drepturilor omului, și o activitatate guvernamentală care a oferit mai degrabă modele de negaționism față de coronavirus, combinații de milioane și miliarde de euro în timpul pandemiei și lipsă de conștientizare a problemelor cetățenilor. Dacă din acest punct de vedere argumentul în numele libertății este susținut prin opoziție față de puterea guvernamentală abuzivă, față de o stare de alertă și de urgență liberticidă, de impactul asupra inițiativei private și  de realocările discreționare de resurse publice, în comunitate și la nivel individual argumentele libertariene sunt lipsite de fundament.

Principiul fundamental al gândirii libertariene este principiul neagresiunii. Acesta postulează că agresiunea, inclusiv amenințarea cu agresiunea, asupra unui individ sau a proprietății acestora este greșită. Justifică astfel argumentele împotriva multor abuzuri văzute, de al intervențiile pe proprietate privată în forță la amenzile care, deși nu folosesc violența, modul de stabilire a acestora denotă o violență simbolică.

Problema este că acest argument nu poate fi dus la nivelul comunității în această direcții și, la nivel mai mare, la nivelul societății. Nu poți invoca opoziția la mască în numele „libertății”, comportându-te ca atare și ca și cum virusul nu ar exista, pentru că ești agresorul în acea situație. Ai o armă epidemiologică pe care o poți folosi la orice masă, în orice restaurant, în orice aglomerație.  Am putea duce linia mai departe și stabili inclusiv modul în care cei agresați pot reacționa pe baze libertariene.  Nu poți marca pentru a te proteja pe tine, ci pentru a nu-i răni pe ceilalți. Nu menții distanța socială pentru ceilalți, ci pentru a nu-i agresa virusologic pe ceilalți.

Este dificil de dezvoltat un argument al responsabilității în această perspectivă, dar simțeam să aduc această clarificare, deoarece am văzut multe persoane care se simt ghidate de inspirația libertariană pentru lupta pe frontul pandemiei de partea virusului. Într-o măsură mai mare, argumentul în care nu îl afectezi pe ceilalți prin aplicarea măsurilor de limitare a răspândirii virusului este valabil și pentru liberali. Nu veți găsi adepți ai liberalismului de partea libertății virusului.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *