Prioritizare în București

Prioritizare în București

Sunt două lucruri de făcut într-o comunitate bine administrată:

  1. Buna funcționare a infrastructurii de bază;
  2. Difuziunea inovației către periferie.

Problema Bucureștiului este că cele două elemente se bat cap în cap fără să aibă o strategie pentru rezolvarea acestei situații.

Infrastructa de bază are nevoie de investiții masive și de o administrare serioasă, în interes general, nu în interes privat.

Problemele ce țin de salubrizare sunt foarte prezente, atât în centru, cât și la periferie. Este un oraș murdar și, deși lumea nu este mulțumită de mizerie, tot murdar rămâne. Avem probleme aici atât de aplicare a legii și de monitorizare a comportamentului oamenilor, cât și de încredere în aplicarea legii și în cei care atrag atenția că nu se aplică. Dacă mai adăugăm și situația rețelelor informale care au pus mâna pe fiecare nod din acest sistem, situația este tragică. Acesta este doar cazul salubrității, amintindu-mi cum am trecut printr-un morman de gunoi neridicat de zile într-un părculeț la două stații de metrou de punctul zero al orașului.

Dar și infrastructura are nevoie de prioritizare. Însă pentru acest lucru ai nevoie de priorități, ceea ce nu există, în afară de câteva discuții și acțiuni pentru rezolvarea problemei RADET-ului. Nu poți să spui că ai priorități când faci o linie pentru autobuze și bicicliști, iar la câteva zile retragi acțiunile pentru că ai enervat niște conducători auto.

Găsim astfel de incoerențe în multe direcții.

bucuresti vedere piata universitatii
sursa imagine: Bucharest, Romania/Shutterstock.com

A doua problemă, cea de sporire a zonelor care au acces la anumite beneficii, rămâne încurcată.

Aproape degeaba ai străzile principale curate, dacă zonele dintre blocuri arată ca după război. Dar inovația este și când adopți ceva ce este normal de ceva timp în alte părți: cum ar fi panourile care să indice ora la care ajunge în stație mijlocul de transport în comun, aerul condiționat în RATB, controalele în autobuze inclusiv seara, automate de bilete la fiecare stație.

Mai e mult până departe. Ai nevoie doar de vointa si disponibilitate de a dialoga, iar soluțiile vin. Resursele sunt. Problema e că măsurile vor deranja pe unii sau pe alții întotdeauna.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.