Principiile care ghidează relația Uniunii Europene cu Rusia

Principiile care ghidează relația Uniunii Europene cu Rusia

Din 2016, interacțiunile dintre Uniunea Europeană și Rusia sunt ghidate, într-o formă scurtă, de cinci principii.

Nu cred că am văzut vreun analist sau comentator din România care să vorbească despre relațiile dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă din perspectiva acestor principii agreate în comun la nivelul UE. Din contră, am văzut foarte multe informații incorecte și false transmise prin diferite canale de comunicare.

Care sunt cele cinci principii?

  1. Implementarea deplină a acordurilor de la Minsk reprezintă un element cheie pentru schimbarea substanțială a relațiilor.
  2. Consolidarea relațiilor UE cu partenerii estici și cu alți vecini, în particular în Asia Centrală.
  3. Consolidarea rezilienței interne a Uniunii Europene.
  4. Angajamente selective cu Rusia pe chestiuni de politică externă și în alte arii unde există un interes clar al Uniunii Europene.
  5. Sprijinirea societății civile ruse și investirea în contacte și schimburi între persoane.

De la aceste principii ar putea începe orice analiză pragmatică asupra interacțiunilor dintre cele două entități politice.

După cum se vede din enunțarea celor cinci principii, nexusul politică internă – politică externă este prezent inclusiv în relațiile cu Federația Rusă.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *