Primul acord între UE și Cuba

Primul acord între UE și Cuba

Pe 1 noiembrie, a intrat în vigoare primul acord între Uniunea Europeană și Cuba, fiind vorba de un acord privind dialogul politic și cooperarea între cele două entități.  Acordul de cooperare și dialog politic conține trei capitole: dialog politic, cooperare și dialog pe politic sectoriale și cooperare comercială.

Este primul acord între Uniunea Europeană și Cuba, Cuba fiind singurul stat din regiunea America Latină și Caraibe cu care Uniunea Europeană nu avea o bază legală pentru dialog și cooperare.

Acordul include sectoare de cooperare de interes comun precum energie regenerabilă, dezvoltare rurală, mediu, drepturile omului, bună guvernare, securitate, creare de locuri de muncă, implicând diferiți actori din și în Cuba – autorități publice centrale și locale, organizații din societatea civilă, mediul privat, organizații internaționale și nu numai. Acordul nu acoperă stabilirea vreunei zone de liber schimb și nici nu garantează protecția investițiilor.

Acordul semnat de Uniunea Europeană și Cuba pe 12 decembrie 2016 a fost aprobat de Parlamentul European pe 5 iulie 2017. O mare parte a acordului se aplică provizoriu începând cu 1 noiembrie 2017, urmând să se aplice în totalitate în momentul în care va fi ratificat de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Relațiile diplomatice între Cuba și Uniunea Europeană au fost stabilite în 1988, fiind reduse între 1996 și 2016 la o simplă poziție comună. Relațiile dintre cele două entități din sistemul internațional au fost relansate în 2008 prin intermediul unui dialog politic la nivel politic și prin asistența în domeniul cooperării pentru dezvoltare.

Principalul partener de export al Cubei este Uniunea Europeană. UE este al doilea partener comercial și cel mai mare investitor străin.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *