Prima semnătură electronică a unui act legislativ al UE

Prima semnătură electronică a unui act legislativ al UE

Președinția estonă a Consiliului Uniunii Europene are ca o temă principală digitalizarea. Vor să digitalizeze cât mai mult din activitatea administrativă și de guvernare și sunt pe drumul cel bun (cu riscurile implicite).

Miercuri, 25 octombrie 2017, a fost semnat electronic primul document obligatoriu din punct de vedere juridic la nivelul Uniunii Europene. Este vorba de noul regulament european privind securitatea aprovizionării cu gaze.

Cei care au semnat electronic textul legislativ sunt Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, și Matti Maasikas, din partea Președinției estone a Consiliului Uniunii Europene, premiera fiind marcată printr-o ceremonie menită să atragă atenția asupra eforturilor autorităților europene în sprijinul digitalizării și încurajării soluțiilor digitale în sfera publică.

Semnătura electronică salvează hârtie, timp și bani” este mesajul transmis de reprezentantul Președinției estone. Soluția pilot de semnare electronică a actelor legislative a fost pregătită de Președinția estonă a Consiliului, de Secretariatul General al Consiliului și de Parlamentul European, sistemul urmând să fie dezvoltat în continuare.

semnatura electronica

În Estonia, fiecare cetățean are o identitate digitală emisă de stat prin care cetățenii au acces la toate serviciile electronice estoniene. Această identitate digitală este folosită pentru activități curente precum plata taxelor și a impozitelor, pentru obținerea cardului de asigurări de sănătate, pentru semnături digitale, pentru accesarea conturilor bancare, pentru prescripții medicale electronice, pentru accesarea unor registre agricole, pentru servicii financiare și nu numai.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

3 Replies to “Prima semnătură electronică a unui act legislativ al UE”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *