Previziuni economice pentru România și Uniunea Europeană

Previziuni economice pentru România și Uniunea Europeană

Comisia Europeană a publicat previziunile economice de primăvară pentru România, unele care sunt bunicele. Urmează trendul pe care l-au avut și ultimele, ceea ce înseamnă că lucrurile pot evolua bine. Cu toate acestea, rămân suficiente motive de îngrijorărare. Apoi, ne putem întreba dacă creșterea economică a României se vede pe piață. Mai mult, ne putem pune întrebări cu privire la sustenabilitatea acestei creșteri, căci dacă aceste creștere provine mai mult din investițiile străine și exporturi, s-ar putea să avem o altă problemă.

Pe scurt, se estimează că această creștere va fi bazată pe consumul privat și pe revigorarea infrastructurii, ceea ce ridică semne de întrebare în condițiile în care marile proiecte de infrastructură nu s-au realizat și chiar au fost oprite unele.Potențial de dezvoltare al acestor investiții ar fi, dacă e să fiu și un pic mai optimist.

crestere economica
sursa imagine: strategy concept

Previziuni pentru România:

  • creșterea PIB-ului 2,8% și 3,3% în 2016;
  • inflație 0,2%, 0,9% în 20161;
  • șomaj 6,6%, 6,4% ÎN 2016.

În general, se mențin trendurile anunțate de Comisie în toamna anului trecut. Pe partea de fiscalitate, nu intru prea mult în informații. Se așteaptă să intre pe un trend descendent datorită tăierilor, însă măsurile luate de guvernanți (de exemplu, raidurile ANAF-ului) s-ar putea să acopere, ținând cont și de rezumatul dat cu privire la excedentul de pe primul trimestru.

Care sunt previziunile, în ansamblu, pentru Uniunea Europeană?

  • creștere PIB 1,8% 2015, 2,1% 2016;
  • inflația 0,1% 2015, 1,5% 2016;
  • șomaj 9,6% 2015, 9,2% 2016.

Foaia pentru România cu previziunile e disponibilă aici.

  1. un argument pentru cei care fac legătura între creșterea economică și inflație, cu care nu prea sunt de acord decât în anumite limite :) []

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!