Președinția portugheză a Consiliului UE la start

Președinția portugheză a Consiliului UE la start

Până pe 30 iunie 2020, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene revine Portugaliei, parte a trioului Germania-Portugalia-Slovenia. Președinția Portugaliei vine într-un context plin de provocări, plecând de la pandemie și redresarea economică. Ce priorități vor fi pe agenda europeană în această perioadă?

imagine: 2021portugal.eu

Sub motto-ul „Timpul livrării unei redresări corecte, ecologice și digitale”, Președinția portugheză vine cu trei priorități majore pentru UE: promovarea unei recuperări bazate pe tranzițiile digitale și climatice, implementarea Pilonului european al drepturilor sociale, consolidarea autonomiei Europei păstrând deschiderea către lume. Acestea au o corespondență în cinci linii de acțiune:

  • promovarea redresării, coeziunii și valorilor europene;
  • promovarea UE ca lideri în acțiunea climatică;
  • accelerarea transformării digitale pentru cetățeni și afaceri;
  • dezvoltarea și întărirea modelului social european;
  • promovarea unei Europe deschise către lume.

În practică, Președinția portugheză a Consiliului UE se va concentra pe începutul execuției cadrului financiar multianual și pe Next Generation EU pentru sprijinirea ieșirii din criză, pe apărarea valorilor fundamentale și consolidarea statului de drept și democrației, combaterii tuturor formelor de discriminare, promovării pluralismului media și combaterii dezinformării. De asemenea, urmărește reducerea dependenței externe a Uniunii Europene în privința bunurilor și tehnologiile critice, investițiile în inovație și îmbunătățirea securității alimentare, dezvoltarea strategiei industriale a Uniunii Europene, diversificarea producției europene, a furnizorilor externi UE și a lanțurilor globale de aprovizionare în privința bunurilor și serviciilor critice. Continuarea negocierilor pentru un nou pact privind micrația și asilul se află pe agendă, încercând stabilirea unei abordări integrate la nivelul întregii Uniuni Europene.

În privința unei Europe verzi, creșterea capacității de adaptare la schimbări climatice, prioritizarea implementarii Pactului ecologic european, aprobarea Legi europene a climei cu angajamentele ambițioase de reducere a emisiilor de carbon, continuarea negocierilor pentru reforma politicii agricole comune și facilitarea tranziției la o economie neutră din punct de vedere al carbonului se află pe agendă.

Mai întâlnim teme precum implementarea bunelor practici pentru modernizarea administrației publice, în particular prin folosirea inteligenței artificiale, concretizarea Pilonului european al drepturilor sociale prin sprijinirea politică a implementării sale, încurajarea dezbaterilor pentru salarii minime adecvate, creșterea capacității de răspuns a serviciilor sanitare în fața amenințărilor la sănătatea publică.

imagine: 2021portugal.eu

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *