Președintele Macron reafirmă destinul transatlantic comun și susține autonomia strategică europeană

MSC2021: Președintele Macron reafirmă destinul transatlantic comun și susține autonomia strategică europeană

Ieri, a avut loc Conferința de Securitate de la Munchen, o ediție desfășurată în format online din cauza pandemiei. Ediția continuă o temă pe care a adus-o în urmă cu câteva ediții sub conceptul de „Westlessness”, ofilirea Vestului pe scena internațională, încercând să meargă în 2021 dincolo de acest concept și centrându-se pe reînnoirea cooperării transatlantice și abordarea problemelor globale.

Chiar dacă a fost concentrat în jumătate de zi, un teaser pentru ediția adevărată din 2021 care va avea loc când pandemia va fi redusă, pe agendă au fost Joe Biden, președintele Statelor Unite, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Emmanuel Macron, președintele Franței, Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit. Atenția a fost captată de președintele american, revenit pentru prima dată pe scena europeană și anunțând că America s-a întors. Agenda sa a fost preluată spre sfârșitul reuniunii, cu un sprijin entuziast, de Boris Johnson.

Agenda de cooperare transatlantică. Viziunea președintlui francez

Câteva puncte transmise de președintele francez rămân relevante. A ținut un discurs plecând la condițiile unui destin comun și al unui rol istoric pentru cooperarea transatlantică. S-a concentrat pe câteva teme necesare pentru consolidarea fundației cooperării transatlantice:

  1. un multilaterism care livrează rezultate, în particular în arii precum clima, prezervarea democrației, inclusiv libertatea de exprimare, inegalități, inclusiv în interiorul societății, agenda comună pentru Africa, sănătatea în diferitele sale ipostaze;
  2. consolidarea agendei de securitate, susținând mesajele transmise anterior de cancelarul Angela Merkel. Emmanuel Macron spune că sunt niște alegeri de făcut privind:
    1. reconstruirea agendei de securitate comună în ansamblu, inclusiv în privința NATO în contextul unui nou concept pentru NATO;
    2. rezolvarea situației regionale de la Sahel, Irak, Siria la Nagorno-Karabakh și Iran; și
    3. menținerea libertății și suveranității, evidențiinând  spațiul cibernetic, maritim și spațiul ca noi zone de conflict care definesc libertatea și securitate. Nu lipsește sprijinul pentru Indo-Pacific.

În apărarea autonomiei strategice europene

Emmanuel Macron consideră că autonomia strategică europeană nu este un obstacol pentru agenda transatlantică, ci va o va consolida, inclusiv în privința NATO.

Amintește că autonomia strategică europeană nu este un obstacol pentru agenda transalantică pentru că rebalansează sarcinile la nivelul parteneriatului transatlantic și contribuție la soluționarea crizelor Europei.

Respinge principalele argumente aduse în discuția despre împărțirea sarcinilor („burden-sharing”), aducând în atenție faptul că acum o mare parte din investiții și angajamente sunt făcute de SUA, astfel încât o creștere la 2% vine în rebalansarea echilibrului transatlantic, contribuie la reducerea contribuției nete a SUA și asigură responsabilitățile europene.

În privința problemelor din vecinătate, Macron spuen că avem nevoie de mai multă Europa pentru vecinătate, mai ales pe un fond în care SUA nu mai este la fel de mult centrată pe Europa și se mută spre Pacific. Europa trebuie să fie parte din soluție, dar, dacă este prea dependentă de SUA în NATO, este în situația de a fi mai puțin protejată la frontiere, chiar dacă ea este sigură. Iar aici sunt conflictele majore din vecinătatea Europei și cum au afectat această regiune în ultima decadă.

Nu în ultimul rând, președintele francez reamintește nevoia unei arhitecturi de încredere și securitate. Nu dezvoltă semnificațiile sale, dar vine într-un evement în care președintele Statelor Unite spune că „America is back”.

imagine: securityconference.org

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.