Poziționări partide privind subiectul din 7 octombrie

Poziționări partide privind subiectul din 7 octombrie

La o zi după aprobarea referendumului din 7 octombrie pentru reviziunrea definiției întemeierii familiei în Constituția României, cele mai multe partide s-au poziționat.

Pentru susținerea modificării:

  • PSD;
  • PNL;
  • UDMR;
  • PMP;

Împotriva modificării: ?

Pentru boicotarea referendumului:

  • Demos;
  • USR;
  • MRÎ.

Boicotul a fost prima opțiune amintită de partide de opoziție, începând cu Demos, continuând cu USR și MRÎ (Dacian Cioloș). PNL a anunțat că politicienii vor fi liberi să facă ce vor individual, în timp ce PMP a spus că recomandă votul pentru susținere, chiar dacă Traian Băsescu a lipsit de la votul din Senatul României și a spus că este o temă populistă.

Rămân Pro România (Victor Ponta) și ALDE (Călin Popescu Tăriceanu). Primii au votat împotriva trecerii inițiativei în Parlament, ceilalți au votat pentru. În alte contexte, ambii lideri s-au împotrivă sau într-o situație indecisă, Victor Ponta anunțând opoziția, Tăriceanu vorbind despre o discutarea subiectului mai întâi în partid.

În primele 24 de ore, nimeni nu s-a anunțat împotriva votului, adică o luptă pentru mobilizare, fiind mai degrabă pentru demobilizare.

Un rol important va fi avut de societatea civilă pe acest subiect, puternic polarizată, poate mai mult ca partidele politice, dar disproporționat ca grupuri în funcție de viziuni politice.

Eu voi merge la vot pe 7 octombrie și, în principiu, voi vota împotriva modificării pentru că nu consider că este rolul statului să reglementeze atât de multe detalii ce țin de aranjarea vieții private a fiecărei persoane. Cred că votul și mersul la secția de votare rămân elemente de bază într-o democrație funcțională, oricât de ciudate ar fi subiectele dezbătute.

*sursă imagine: Pixabay

Pe subiect:

Logică de Piața Victoriei: 7 octombrie

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *