Poziția UE privind situația din Hong Kong

Poziția UE privind situația din Hong Kong

Evoluțiile din Hong Kong sunt urmărite de întreagă lume în această perioadă.

Demonstrații masive sunt organizate în Hong Kong, atât de forțele anti-guvernamentale, cât și de cele pro-guvernamentale, implicând diferite sectoare ale societății, atât pașnice, cât și cu violențe și daune proprietății publice și private.

Într-o declarație transmisă pe 17 august, una dintre zilele cu numeroase demonstrații anunțate, Înalt Reprezentatul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate a transmis următorul mesaj în numele Uniunii Europene, privind situația din Hong Kong:

Uniunea Europeană reamintește relațiile sale strânse cu Hong Kong sub principiul „o țară, două sisteme” și interesul puternic în asigurarea continuității stabilității și prosperității.

În ultimele două luni, un număr mare de cetățenii și-au exercitat dreptul fundamental la adunare. Totuși, au avut loc recent un număr crescând de incidente violente de neacceptat, cu riscuri de noi violențe și instabilitate.

Este crucial să fie exercitată reținere, să fie respinsă violența, și să fie făcuți pași în mod urgent pentru deescalarea situației.

Implicarea într-un proces de dialog inclusiv și larg, implicând toate părțile cheie, este esențială.

Libertățile fundamentale, incluzând dreptul la adunare pașnică, și nivelul înalt de autonomie a Hong Kong-ului sub principiul „o țară, două sisteme” sunt aspecte consacrate în Legea de bază și în acorduri internațional, acestea trebuind să fie menținute.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *