Poziția oficialilor europeni privind operațiunea GRU asupra OPCW

Poziția oficialilor europeni privind operațiunea GRU asupra OPCW

Oficialii olandezi și britanici au anunțat pe 4 octombrie că atacurile din aprilie asupra Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) au fost realizate de hackeri aflați la dispoziția serviciului de intelligence al armatei ruse, GRU, în timpul investigației din cazul Skipal, când Sergei și Yulia Skripal (fiica sa) au fost victimele unui atac chimic în Marea Britanie, în Salisbury.

Guvernul britanic a avut o poziție în care evidențiază alte încercări de atacuri cibernetice ale GRU, pe lângă cele asupra OPCW: UK Foreign and Commonwealth Office (ministerul de externe britanic), UK Defence and Science Technology Laboratory, investigația asupra avionului MH17 în Malaezia, Agenția Mondială Anti-Doping (WADA). Prim-miniștrii Theresa May și Mark Rutte (Olanda) au ieșit cu o declarație comună în care condamnă atacul și un sistem internațional bazat pe reguli:

Acțiunea noastră de astăzi reîntărește un mesaj clar în comunitatea internațională: Vom susține sistemul internațional bazat pe reguli și vom apăra instituțiile internaționale de cei care caută să le facă rău.

imagine: Uniunea Europeană

Oficialii europeni au emis o declarație comună în care își arată sprijinul față de organizația atacată și critică atacul cibernetic al GRU asupra OPCW. Mesajul transmis de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și Înalt Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini:

În aprilie, birourile Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) au ținta unei operațiuni cibernetice ostile executată de serviciul militar de informații rus (GRU). Această operațiune a fost întreruptă de serviciile de informații olandeze în parteneriat cu Regatul Unit (UK).

Adițional, Guvernul Regatului Unit a indicat mai devreme astăzi că a identificat că un număr de actori cibernetici larg cunoscuți care au desfășurat atacuri cibernetice în jurul lumii sunt, de fapt, serviciul militar de informații rus (GRU).

Ne exprimăm îngrijorările serioase în privința acestei încercări de subminare a integrității Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), o organizație internațională respectată, găzduită de Țările de Jos. Acest act agresiv a demonstrat dispreț față de scopul solemn al al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), care lucrează pentru a eradica arme la nivel global sub un mandat al Națiunilor Unite.

Noi dezaprobăm astfel de acțiuni, care subminează dreptul internațional și instituțiile internaționale. Uniunea Europeană va continua să consolideze reziliența instituțiilor sale și ale statelor membre, și partenerii și organizațiile internaționale în domeniul digital.

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *