Poziția Comisiei Europene față de evenimentele din Catalonia

Poziția Comisiei Europene față de evenimentele din Catalonia

Comisia Europeană a ieșit cu poziția sa față de evenimentele de ieri din Catalonia, așa-zisul referendum pentru independență.

Traduc mai jos conținutul mesajului transmis de Comisie:

Declarație privind evenimentele din Catalonia

Conform Constituției Spaniei, votul de ieri din Catalonia nu a fost legal.

Din partea Comisiei Europene, așa cum președintele Juncker a reiterat în mod repetat, aceasta este o chestiune internă a Spaniei care trebuie să fie tratată în linie cu ordinea constituțională a Spaniei.

De asemenea, reiterăm poziția juridică susținută de Comisie, cât și de predecesorii ei. Dacă un referendum ar fi fost organizat în acord cu Constituția Spaniei, ar însemna că teritoriul plecat s-ar situa în afara Uniunii Europene.

Dincolo de aspectele pur juridice, Comisia consideră că aceastea sunt vremuri pentru unitate și stabilitate, nu pentru dezbinare și fragamentare.

Solicităm tuturor actorilor relevanți să treacă acum, foarte rapid, de la confruntare la dialog. Violența nu poate fi niciodată un instrument în politică. Avem încredere în conducerea prim-ministrului Mariano Rajoy pentru adminstrarea acestui proces dificil în deplină concordanță cu Constituția Spaniei și cu drepturile fundamentale ale cetățenilor consacrate în aceasta.

Este un mesaj pe care îl așteptam.

imagine: © European Union , 2017 / Source: EC – Audiovisual Service

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *