3 hărți pentru a vedea de ce importanța Portului Constanța este exagerată

3 hărți pentru a vedea de ce Portul Constanța are importanța exagerată în România

De fiecare dată când se întâmplă ceva în Uniunea Europeană care afectează România în mod negativ sau indezirabil, Olanda este vinovată în ochii publicului și mass-mediei, iar legătura care este făcută de numeroși cetățeni și politicieni români duce către amenințarea reprezentată de Portul Constanța pentru Portul Rotterdam – ba prin conexiunile prin intermediul Dunării, ba prin legăturile feroviare și rutiere.

Trecând peste infrastructura pe care nu o are Portul Constanța comparativ cu alte porturi, peste lipsa unor conexiuni cheie pe linia est-vest, Portul Constanța nu este în primele douăzeci din Europa în ceea ce privește tonajul de mărfuri. Rotterdam avea acum câțiva ani, în schimb, de zece ori mai mare tonajul față de Constanța, urmat de Antwerp (Belgia), Hamburg (Germania), Amsterdam (Olanda), Marseille (Franța), Bremerhaven (Germania). Alternative și concurență sunt în acest caz în Olanda și în Germania, în timp ce, dacă căutăm alte conexiuni către vestul Europei, Marseille le poate oferi fără probleme.

Harta traficului maritim

După cum se vede, traficul, cel puțin cel care în cultura populară ar trebui să treacă pe la noi, are mai multe avantaje în a se folosi de porturile grecești, italiene și franceze pentru a livra mărfurile.

sursă imagine: AIS Marine Traffic

Harta Drumului mătăsii maritim

Ruta maritimă a Drumului mătăsii începe în China, în Quanzhou, și se termină în Olanda, în Roterdam. Ruta maritimă are conexiuniuniile mult mai la sud de România, iar cea terestră mult mai la nord de România.

sursă imagine: Xinhua
sursă imagine: Der Spiegel

Harta „autostrăzilor mării”

„Autostrăzile mării” reprezintă conceptul folosit de Comisia Europeană pentru a introduce lanțurile logistice intermodale bazate pe transportul maritim. Sunt patru coridoare introduse pentru stabilirea proiectelor de interes european, trasate în harta de mai jos.

sursă imagine: Comisia Europeană

Ceea ce spun nu înseamnă că Portul Constanța nu are niciun rol sau că este irelevant, ci că trebuie privit la adevăratul său potențial, nu să ne îmbătăm cu iluzii. Are un rol în rețeaua de transport transeuropeană în privința legăturilor prin apele interioare și conexiunilor portuare, este pe lista coridoarelor transeuropene de mărfuri, este un port care face parte din rețeaua nucleu (importanță strategică pentru fluxurile de transport europene și cu estul apropiat, în cazul acesta). Sunt surprins că tineri ajung să preia miturile ceaușiste de parcă nu au făcut geografie la școală.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.