Polonia și Ungaria propun o bancă de dezvoltare Visegrad

Polonia și Ungaria propun o bancă de dezvoltare Visegrad

EUobserver amintește într-o actualizare faptul că Polonia și Ungaria sunt în discuții pentru realizarea unei bănci de dezvoltare a grupului Visegrad. Informația a fost transmisă de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, după o vizită pe care acesta a avut-o la Budapesta.

Este un demers ambițios, având în vedere că singura realizare principală a V4 a fost crearea Fondului Internațional Visegrad, un fond de doar opt milioane de euro la nivelul anului 2014 prin care sunt oferite finanțări sub formă de granturi, burse și alte măsuri de sprijin pentru cetățeni și instituții în principal în zona de cultură, știință și cercetare, schimburi de tineri, cooperare transfrontalieră și promovarea turismului, un fond orientat spre țările V4, Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic. Fondul respectiv funcționează și ca autoritate pentru contractarea altor granturi oferite de guverne occidentale.

De altfel, grupul de țări, foarte diferit – inclusiv politic, s-a constituit ca un grup care poate să aducă o serie de critici consistente anumitor acțiuni din interiorul Uniunii Europene și nu numai. V4 își propune să crească cooperarea între cele poatru state central-europene și să se integreze mai bine în structurile europene și euroatlantice. Ceea ce este bine, având în vedere pluralismul de idei promovat și dezvoltarea acestei zone. Dialoguri politice, grupuri de experți, poziții comune și cooperarea cu alte organisme regionale s-au aflat printre acțiunile comune ale statelor V4.

O bancă de dezvoltare a Visegradului este un proiect ambițios, din declarațiile (vezi Reuters) prim-ministrului polonez fiind evident sprijinul Ungariei, dar și necesitatea unor răspunsuri pozitive din partea Slovaciei și Cehiei. Într-adevăr, înființarea se poate face repede, însă demersurile până la a deveni un proiect relevant și sustenabil vor fi costisitoare din toate punctele de vedere, însă și cu beneficii semnificative. Ar urma să fie se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii din regiune.

Există astfel de bănci regionale de dezvoltare la nivelul mai multor organizații regionale, însă succesul acestora și implicarea membrilor săi în asigurarea succesului lor diferă de la caz la caz. De la o bancă pornită sub egida NAFTA în America de Nord la, aproape de noi, la Banca de Dezvoltare și Comerț a Mării Negre, cooperarea regională în acest domeniu poate fi utilă. De ce nu și o bancă de dezvoltare V4?

sursă imagine: fb.com/visegradfund

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *