PNL răsplătește traseiștii de la alegeri. Despre PNDL

PNL răsplătește traseiștii de la alegeri. Despre PNDL

Ai trecut de la PSD la PNL pentru a ajuta la succesul în alegeri al partidului de guvernământ? A sosit vremea răplatei. Mult-hulitul PNDL, criticat în orice moment de PNL când era în opoziție, are alocări record pentru autoritățile locale în 2020 (G4Media.ro). PNDL ajunge la 8,8 miliarde de lei în 2020, o sumă pe care nu a atins-o niciodată de la înființarea sa.

Ce ar mai fi de spus este că proiectele finanțate prin PNDL nu beneficiază de condiționări de niciun fel. Inclusiv banalele constrângeri de natură legală pot fi încălcate. Nu există nici standarde de preț. Nu există criterii obiective pentru alocarea fondurilor către diferite unități administrativ-teritoriale în defavoarea altora. Sunt, ceea ce se cheamă în practică, alocări din pix.

Măsurile de control asupra folosirii acestor fonduri nu sunt arbitrare și echidistante, ci politizate. Corpurile de control responsabile de verificări sunt obișnuite să treacă peste cei aflați în partidul de care depind. De altfel, sunt multe cazuri în care politicianul care deține ministerul își pune prietenii la conducerea și chiar la execuția activităților corpului de control, valabil și pentru Ministerul Dezvoltării și Guvernul României. Recomandările Curții de Conturi, de obicei, nu sunt respectate. Parchetele din țară funcționează cam greu. Altfel spus, sume record alocate din pix pentru cei fericiți politic.

PNDL are nevoie de îmbunătățiri, dar se pare că susținerea obținută de Guvernul PNL de la parlamentarii PNL, PMP, UDMR și USRPLUS nu este una care să indice aceste îmbunătățiri. Este greu de crezut că se poate schimba ceva în condițiile date. Inerția sistemului este foarte puternică, iar managementul fiscal-bugetar de la nivelul autorităților locale și județene este dezastruos în cele mai multe zone din țară. PNDL, însă, rămâne și este crescut de cei care au spus că vor repara programul. Reparația înseamnă același lucru: politizare, alocări din pix, fidelizarea partidului.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *