Plecarea pașnică de la putere

Plecarea pașnică de la putere

Într-o democrație, este de la sine înțeles că, după ce ai pierdut alegerile, pleci de la putere în mod pașnic, fără probleme, și contribui la garantarea acestui proces. Eviți radicalizarea susținătorilor, faci apel la calm, contribui la de-escaladarea situației și iei o pauză, pleci în vacanță, îți găsești un job în privat ș.a.m.d.

Zeci de ani, acesta lucru a fost subînțeles, iar problema menținerii ordinii în cadrul tranziției la putere se punea doar în cadrul regimurilor autoritare. Vezi acum cazul Belarusului, vezi situația din România din decembrie 1989, vezi ce s-a întâmplat în Iugoslavia, vezi plecarea lui Voronin de la putere din Moldova în 2009, vezi Euromaidanul și fuga în Rusia a lui Viktor Ianukovici. Lista este lungă.

Doar că alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2020 se confruntă cu o situația nemaiîntâlnită în istoria democratică a acestei țări. Pentru prima dată în cei două sute de ani de existență independentă, președintele SUA refuză să promită o plecare pașnică de la putere. „Depinde ce se întâmplă”, spune Trump, pronunțând dubii privind integritatea alegerilor. Este prima dată când se întâmplă și nu îmi amintesc un scenariu similar în toate istoriile prezidențiale din SUA pe care le-am citit până acum.

După ce am văzut interviul, am crezut că este o greșeală, apoi am găsit și răspunsul purtătoarei de cuvânt de la Casa Albă. Nici vorbă de contestat ceea ce a spus președintele american, nicio interpretare greșită, pur și simplu este pus sub semnul îndoielii transferul pașnic de putere.

Republicanii americani au intervenit imediat, încercând să stingă incendiul, garantând transferul pașnic al puterii așa cum s-a întâmplat la fiecare patru ani din 1792. Inclusiv Mitch McConell, unul dintre principalii membrii ai Congresului din ultimele decenii, garantează asigurarea respectării ordinii constituționale. Nu intră în detalii cum.

O rezoluție a Senatului Statelor Unite, trecută imediat și cu unanimitate, vine în sprijinul angajamentului pentru un transfer pașnic al puterii.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite au început deja prin votul prin corespondență. Anul acesta sunt programate pe 3 noiembrie, urmate de inaugurarea noului președinte pe 20 ianuarie 2021.  1.207 candidați s-au înscris în competiția electorală pentru a deveni președinte al Statelor Unite.  Dintre aceștia, competiția principală se dă între Donald Trump și Joe Biden.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *