Planul național de redresare și reziliență are nevoie de transparență publică

Planul național de redresare și reziliență are nevoie de transparență publică

Pentru finanțarea Planului național de redresare și reziliență vor fi introduse noi taxe, taxe care vor afecta disproporționat cetățenii din statele sărace ale Uniunii Europene și ai statelor de graniță. În același timp, 15 miliarde de euro sunt împrumuturi ce vor fi returnate în mod direct în următorii 30 de ani de următoarea generație a Uniuniii Europene. Restul de 13 miliarde granturi vor fi returnate din taxele noi și din alte fonduri ale UE, precum cele structurale.

Presupunerea de succes a Planului național de redresare și reziliență se bazează pe o serie de investiții care să livreze generații și generației următoare, căci ea va plăti, nu cea care va primi fondurile acum pentru planuri din perioada comunistă. Și aici, ca o paranteză, văd că discuția despre PNRR se transformă într-o discuție asemenea unui cincinal, ceea ce nu este adevărat. Tipul de rezultate este diferit, procesul încă contează.

Toți cei care s-au învățat cu multe fonduri ieftine, numai bune de folosit în moduri ilegitme, au sărit pentru sprijinirea Planului național de redresare și reziliență și pentru impunerea unor proiecte absurde. Văd asta în Vrancea, unde PNL propune aberații, USRPLUS arată că nu prea a înțeles ce este cu aceste fonduri din inerția programărilor anterioare. Iar aici cei care fac gălăgie sunt un fost ministru al dezvoltării dintr-un partid aflat al coaliției și un secretar de stat în ministerul care se ocupă de conceperea PNRR.

Toată discuția despre proiecte mature uită esențialul: nu trebuie să fie aberații mature. PNRR este un instrument care ar trebui să faciliteze tranziția verde și digitală, să producă o transformare educațională și să garanteze o serie de reforme. Ce avem până acum este un ministru al muncii care vrea să folosească fondurile europene pentru a angaja oameni care să introducă date în calculator privind pensiile din România. Este absurd, căci ai deja resursa aceasta umană, suficient dimensionată, dar prost gestionată. Ce avem până acum sunt planuri din o treime din PNRR pentru autostrăzi și feroviar, în condițiile în care nu avem până acum argumente că autostrăzile vor fi suficient de verzi; mai mult, ambele direcții pot fi finanțate din fondurile structurale uzuale și de împrumuturi de la BEI.

Următoarea generație care va plăti cele 30 de miliarde va locui aici și va vedea cum, datorită unor investiții prost gândite de boierii conservatori, țara în care vor locui va pierde din competitivitate, iar singura soluție va fi să își ducă la îndeplinire gândurile de acum, când este la liceu, în care jumătate vor să plece.

Suntem într-un plin proces de transformare industrială, iar PNRR își propune nu doar să finanțeze investiții nerentabile țării (nu vorbim de oligarhii locali), dar să evite și un minim de transparență către cei care vor returna fondurile. Era o vorbă despre taxarea fără reprezentare, una care robii de peste mări au părăsit regele și trimișii săi.

P.S.: Modul în care coaliția PNL-USRPLUS-UDMR condamnă din nou mediul rural este condamnabil. Sunt multe de zis aici. 

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *