Planul Juncker, câteva rezultate intermediare

Planul Juncker, câteva rezultate intermediare

Planul pentru investiții anunțat de Jean-Claude Juncker în campania pentru alegerile europarlamentare din 2014 ca măsură de promovare a investițiilor, de revenire la creștere economică în Uniunea Europeană și de crearea de locuri de muncă în perioada de după criza care a răvășit Uniunea Europeană se bucură de o serie de rezultate intermediare de amintit.

Planul de investiții pentru Europa a fost lansat în noiembrie 2014 și avea trei obiective majore: eliminarea obstacolelor în calea investițiilor, furnizarea de asistență tehnică și vizibilitate pentru proiectele de investiții, folosirea mai inteligentă a resurselor financiare. Prin intermediul Fondului european pentru investiții strategice, erau oferite garanții din bugetul Uniunii Europene pentru încurajarea Băncii Europene de Investiții să investească mai mult, inclusive în proiecte mai riscante. FEIS (EFSI, în engleză) își propunea să genereze investiții de 315 de miliarde de euro până în 2018, cu o garanție inițială din bugetul UE de 21 de miliarde de euro. Ulterior, programul a fost prelungit.

Așadar, Grupul Băncii Europene de Investiții a avut la dispoziție un instrument bugetar care îi permitea să finanțeze și operațiuni mai riscante și să ajungă la noi clienți. Comisia Europeană amintește că trei din patru clienții Grupului Băncii Europene de Investiții care se bucură de sprijinul garanției furnizate de Planul Juncker sunt noi către BEI.

Ultimele estimări calculate privind impactul Fondului european pentru investiții strategice prin operațiunile sprijinite arată că:

  • până în 2019, au fost create peste un milion de locuri de muncă, cu perspective de a ajunge la 1,68 de milioane de locuri de muncă până în 2022;
  • a avut o contribuție pozitivă de 0,9% din PIB față de scenariul de bază, cu posibilitatea de a ajunge la 1,76% din PIB-ul UE în 2022;
  • 439 de miliarde de euro investiții adiționale mobilizate până în octombrie 2019 (70% mobilizate din surse private);
  • peste un milion de start-upuri și IMM-uri au primit sprijin prin intermediul operațiunilor finanțate prin intermediul instrumentului de finanțare al IMM-urilor al BEI.

Grecia, Estonia, Portugalia, Bulgaria și Polonia au fost în topul investițiilor generate (raportate de la PIB) prin intermediul Planului Juncker. În România, investițiile așteptate în urma finanțării prin FEIS se ridică la 1,8 miliarde de euro, similar cu Bulgaria. În Polonia, investițiile așteptate prin garanțiile de până acum se ridică la aproape 15 miliarde de euro, în Portugalia de 6,1 miliarde de euro, în Grecia de 10,6 miliarde, în Estonia de un miliard de euro.

În următorul cadru financiar multianual, InvestEU va succeda Fondul european pentru investiții strategice și alte 13 instrumente financiare ale UE de sprijin pentru investiții.

grafic: Comisia Europeană

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *