Pilonii pentru noua strategie globală a Uniunii Europene

Pilonii pentru noua strategie globală a Uniunii Europene

Uniunea Europeană își redefinește strategia de acțiune globală, fiind, poate, un moment de cotitutură și, probabil, momentul când avem pentru prima dată la nivel global o mare strategie („grand strategy”) a unui actor care nu are forță militară. Totuși, Uniunea Europeană își face această strategie și definește două principii principale, după cum le-a amintit săptămâna trecută Federica Mogherini:

  1. Consistență („consistency”);
  2. Implicare responsabilă („responsible engagement”).

Consistency

Pe scurt, aceasta trăsătură constă în asigurarea faptului că acțiunile interne și externe ale Uniunii Europene sunt caracterizate de aceleași valori și aceleași interese. Înaltul Reprezentant a exemplificat acest caz prin situația din vecinătatea mediteraneană și impactul avut pe plan intern. Atrage atenția, asemănător multor experți, asupra faptului că pentru înfrângerea terorismului este necesară împărțirea informațiilor între servicii, dar și ajutorarea tinerilor pentru a-și găsi un loc de muncă bun și un loc în societate, astfel încât să nu mai fie lăsați în afară.

Făcând o paralelă, vineri, la o conferință organizată la Reprezentanța Parlamentului European în Romțnia, având ca public tineri, am avut o scurtă intervenție în care am amintit necesitatea incluziunii și a unei educații de calitate, dat fiind că se ajunsese la o discuție despre combaterea radicalizării în rândul tinerilor.

Revenind, amintește de faptul că politica externă ne privește pe toți și că acest prim principiu nu privește doar Uniunea Europeană și instituțiile sale, ci și statele membre și cetățenii.

sursa imagine: photo.ua / Shutterstock.com

Responsible engagement

Pleacă de la premisele că Uniunea Europeană nu se poate izola și nici nu poate acționa solitar, dar și că este necesar ca Europa să se implice în regiune și mai departe. Federica Mogherini a precizat că această implicare responsabilă trebuie să fie „umilă și mândră în același timp”1. Sunt curios ce va însemna asta, dat fiind că în ultimii ani, Uniunea a mers mult mai departe. De fapt, crizele vor arăta cât de flexibilă va fi noua strategie globală.

Adaugă parteneriatul și multilaterialismului în continuarea acestui principiu, elemente care au fost de bază și până acum acțiunii pentru Uniunea Europeană. Desigur, este loc de aprofundare.

Explicarea celor două principii care vor ghida  noua strategia globală a Uniunii Europene la care se lucrează acum la Bruxelles a fost inclusă într-un discurs ținut de HR Federica Mogherini în cadrul EU Global Strategy Conference, organizată de Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate și Institutul Elcano, la Barcelona, pe 26 noiembrie. Intervenția HR a purtat denumirea „The EU Internal-External Security Nexus: Terrorism as an example of the necessary link between different dimensions of action”.

  1. „humble and proud at the same time” []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.