Piața unică digitală. Serviciile digitale disponibile și utilizabile în UE

Piața unică digitală. Serviciile digitale disponibile și utilizabile în UE

Comisia Europeană, Parlamentul European și Președinția bulgară a Consiliului Uniunii Europene au anunțat într-o declarație comună un nou pas spre realizarea pieței unice digitale: portabilitatea serviciilor de conținut online.

Ce înseamnă asta?

Înseamnă că, de la 1 aprilie 2018, oriunde călătorim în interiorul Uniunii Europene, serviciile digitale la care suntem abonați acasă vor fi accesibile și în spațiul din UE în care călătorim.

Aceste norme sunt aplicate furnizorilor de servicii cu plată, dar pot inclusiv furnizorii de servicii în mod gratuit pot opta pentru aplicarea lor. Și furnizorii de conținut online vor fi sprijiniți, întrucât aceștia nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze licențe pentru alte teritorii în care călătoresc abonații lor.

Scopul reglementării este de a se asigura că cetățenii care cumpără sau se abonează în statul în care aceștia locuiesc la filme, programe sportive, muzică, cărți electronice, jocuri și alte produse tip conținut digital vor putea accesa online conținutul și când călătoresc sau stau temporar în alt stat membru al Uniunii Europene.

Regulamentul privind portabilitatea obligă furnizorii de servicii de conținut online să ofere același conținut abonaților dintr-un stat membru oriunde aceștia s-ar afla în UE.

Cu toate acestea, furnizorii au libertatea să ofere opțiuni adiționale în perioada în care abonatul călătorește sau se află în altă parte a Uniunii Europene. Furnizorii online au obligația de a nu impune costuri adiționale pentru oferirea serviciilor în modul portabil.

Mecanismul este gândit pentru situațiile în care abonații se deplasează în alte state membre pe termen scurt – vacanțe, călătorii de afaceri, etc., lăsând la latitudinea furnizorilor oferirea serviciilor în alte situații (reședință, de exemplu).

Regulamentul nu rezolvă, însă, problema consumatorilor europeni care vor să acceseze conținut disponibil în alte state membre ale UE. Așadar, problema consumului transnațional de servicii digitale rămâne (unele segmente din zona radio-TV sunt în prezent negociate în alt regulament, conform informațiilor publicate de Comisia Europeană).

Oferind un exemplu, să zicem că ai în România un abonament la Netflix (nu mai sunt abonat, deci nu mai știu ce pachete oferă și nu știu nici situația curentă privind portabilitatea serviciilor în UE). Noul regulament îți va permite de la 1 aprilie să accesezi conținutul oferit de Netflix prin abonamentul din România și când mergi în vacanță în Spania sau când călătorești în Ungaria sau Germania pentru a face afaceri, ori când te deplasezi pe termen scurt în Suedia.

Comisarul european Mariya Gabriel anunțând noile reglementări. Imagine: © European Union , 2018 / Source: EC – Audiovisual Service / Photo: Jennifer Jacquemart

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.