Peste 16 milioane de șomeri în UE

Peste 16 milioane de șomeri în UE

Eurostat a publicat situația șomajului în Uniunea Europeană la nivelul lui decembrie 2020. Este important de menționat că este vorba de situația șomajului, referitoare strict în raport cu situația de pe piața forței de muncă, care are o definiție foarte clară conform standardelor internaționale: persoanele șomere, sau mai bine spus neocupate, reprezintă în aceste statistici persoanele între 15 și 74 e ani care sunt fără loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni și au căutat activ locuri de muncă în ultimele patru săptămâni. De multe ori, se vorbește despre persoanele înregistrate ca în căutarea unui loc de muncă și care nu au ieșit din evidențe.

Așadar, șomerii pe termen lung, cei aflați în șomaj tehnic, tinerii NEET și alte categorii nu se află în aceste statistici. Datele de mai jos sunt raportate la totalul forței de muncă și nu reprezintă totalul persoanelor fără loc de muncă. De precizat că situația reală este mult mai gravă, ținând cont de schemele masive de susținere a ocupării prin diferite categorii de subvenții lansate în timpul pandemiei, pandemie care se suprapune peste altre trenduri macroeconomice precum înlocuirea persoanelor de roboți și procese automatizate.

În decembrie 2020, rata șomajului ajustată sezonier la nivelul Uniunii Europene era de 7,5%, iar cea la nivelul zonei euro era de 8,3%. Este în creștere față de lunile anterioare. Estimările Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, spun că 16 milioane de persoane din UE, dintre care 13,6 milioane din zona euro, erau neocupate în decembrie 2020, în creștere cu aproape 2 milioane față de situația din decembrie 2019.

Nici la nivelul tinerilor (15-24 de ani) situația nu este mai bună. Peste 3 milioane de tineri erau șomeri în UE în decembrie 2020, dintre care 2,5 milioane în zona euro. Procentual, reprezintă 18% din cei aflați pe piața forței de muncă. Creșterea șomajului în rândul acestei categorii este mai severă față de alte grupe de vârstă, cu 438.000 de șomeri în plus în decembrie 2020 față de decembrie 2019. Chiar dacă nu include categoriile menționate la începutul articolul, reprezintă un număr mai mare decât populația unei țări extra-UE precum Islanda.

Spania, Lituania și Italia se află în rândul statelor UE cu cele mai mare rate de șomaj – 16%, 10%, 9%. În rândul tinerilor, Spania, Grecia și Italia ies în evidență prin ratele astronomice de șomaj – 40%, 35%, 29%, dar nici alte state nu stau prea bine având peste 20%: Estonia, Franța, Croația, Cipru, Lituania, Portugalia, Slovenia, Finlanda, Suedia și, adaug eu, probabil și România.

Rata șomajului în UE rămâne mai mare decât în Statele Unite și China.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Peste 16 milioane de șomeri în UE”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *