Perspectiva zilei asupra liderilor politici

Perspectiva zilei asupra liderilor politici

Trecem peste faptul că Ludovic Orban e Viorica Dăncilă 2, cu amintirea faptului că a venit după o poziție de relative „șomer” prim-ministru, nu a avut nicio realizare în 30 de ani de politică și are un cabinet dezastruos în aproape toate ariile de politici publice. Ne uităm la un sondaj dat publicității de CURS pe 2 februarie 2020, apărut pe știripesurse.ro, și observăm un vid semnificativ în privința notorietății și încrederii în principalii lideri politici ai statului roman.

Sondajul realizat între 20 și 30 ianuarie 2020 pe un eșantion de 1229 de respondenți pe baza metodei CATI reflectă o imagine deprimantă pentru nivelul leadershipului politic ai unui stat. Dar să ne întrebăm de ce întâlnim această situație, căci nu vorbim de investiții masive, ca niciodată în istoria acestei țări, în finanțarea partidelor politice.

Reflectă oare această slabă notorietate falsele promisiuni în materie de comunicare politică vândute de rețele sociale precum Facebook,  televiziuni și alte canale de comunicare? Reflectă oare lipsa unor programe de anvergură națională, cu impact asupra bunăstării populației, lipsă în cadrul programelor politice și electorale? Reflectă oare politicieni scoși din joben de partide și lideri politici în istoria ultimilor ani și, în esență, chiar o criză de succesiune politică la nivel national?

În esență, reflectă deconectarea politicii de populație. Atenție, nu este un argument în favoarea figurilor puternice, de multe ori lipsite de conținut și care marchează figuri autoritare în acest colț de lume, ci doar un semnal de alarmă în privința separării și izolării unei nomenclaturi politice slab pregătite, lipsite de viziune, cu acces la resurse și fără măsuri de control din partea populației și instituției asupra rezultatelor acestora.

De altfel, politica românească s-a transformat într-un joc demagogic al menținerii privilegiilor, văzut pe 28 ianuarie în fantasma eliminării pensiilor speciale, al rocadelor la putere și blocării accesului noilor figuri și al menținerii politicii ca un mecanism de redistribuire a resurselor în funcție de clientela politică, indiferent cine e la putere. Readucerea politicii la locul ei într-o societate democratică este o provocare esențială nu numai pentru societatea civilă, dar și pentru alte instituții ale statului. Politica făcută doar pentru activul de partid este falimentară pe termen lung, nu numai pentru țară, dar și pentru partid.

Revenim la sondaj. Primii trei cei mai necunoscuți oameni politici sunt:

  • Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD (cel mai mare și numeros partid din România), președinte al Camerei Deputaților, al treilea om al statului român, deputat de Buzău la al doilea mandat, fost viceprimar al Municipiului Buzău, absolvent al Facultății de Drept a Universității Ecologică – necunoscut de 47% din respondenți;
  • Dan Barna, președinte al USR (al treilea cel mai mare partid din România), deputat de Sibiu la primul mandat, fost secretar de stat în Guvernul Cioloș, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2019, fost manager de proiecte finanțate din fonduri publice, fost membru al grupului de redactare a Strategiei naționale de dezvoltare durabilăa  României, absolvent al Facultății de Drept a Universității din București – necunoscut de 28% din respondenți;
  • Ludovic Orban, președinte al PNL (al doilea cel mai mare și numeros partid din România), prim-ministrul României, fost deputat de București două mandate, fost vicepreședinte al Camerei Deputaților, fost ministru al Transporturilor, fost viceprimar al Primăriei Capitalei, fost secretar de stat între 1999-2001, fost consilier local în Sectorul 1 și Sectorul 3 din 1992, absolvent al Facultății Tehnologia Construcţiilor de Masini a Universităţii Braşov – necunoscut de 25% din respondenți.

Primii trei cei mai necunoscuți „lideri” politici din România sunt președinții celor mai mari trei partide. După ei, mai este necunoscut Dacian Cioloș, și acesta cu un parcurs politic de ani buni – fost prim-ministru al României, europarlamentar al USR-PLUS, co-președinte al Alianței 2020 USR-PLUS, președinte al grupului liberal din Parlamentul European, fost comisar european, fost ministru, fost secretar de stat, fost consilier prezidențial, etc., necunoscut de 17% dintre respondenți.

De partea cealalaltă, ceilalți se bucură de o prezență semnificativă în sondajul de opinie în mintea populației. De remarcat că din informațiile date publicității lipsesc foști prim-miniștri ai României, semn că au ajuns deja în irelevanță, desi încă mai fac jocuri.

De o părere bună și foarte bună se bucură Klaus Iohannis (66%), Gabriela Firea (54%), Victor Ponta (41%), Ludovic Orban și Dacian Cioloș (câte 40%), Traian Băsescu (39%), Dan Barna (38%) și Marcel Ciolacu (22%). De partea celalaltă, de păreri proaste și foarte proaste se bucură Traian Băsescu (53%), Victor Ponta (50%), Dacian Cioloș (38%), Gabriela Firea (35%), Ludovic Orban (33%), Klaus Iohannis (29%), Dan Barna (28%) și Marcel Ciolacu (27%). Observați câțiva politicieni de prim-plan care s-au uzat înainte să fie relevanți, cu Marcel Ciolacu și Dan Barna în prim-plan.

Pe de altă parte, aceste informații nu ar trebui să ne surprindă nici în contextual discuțiilor permanente și obsesive despre alegeri anticipate, modificarea sistemelor electorale, precum și pe fondul unor aranjamente în interiorul partidelor politice – fie alegeri interne, fie discuții pentru desemnarea candidaților, fie piața transferurile de transeisti în funcție de adierea puterii.

imagine: stiripesurse.ro

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *