Parteneriatul economic dintre UE și Japonia a intrat în vigoare

Parteneriatul economic dintre UE și Japonia a intrat în vigoare

1 februarie 2019 marchează intrarea în vigoare a acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Japonia. Acordul de parteneriat economic între cele două părți reprezintă cea mai mare zonă de comerț liber din lume: 635 de milioane de locuitori, aproape 1/3 din PIB-ul global. Este cel mai mare acord negociat vreodată de Uniunea Europeană.

Majoritate a taxelor plătite de anual întreprinderile din UE care exportă în Japonia sunt eliminate cu această ocazie. La nivelul UE, suma se ridică la aproximativ un miliard de euro. Comerțul anual dintre UE și Japonia ar putea crește cu aproape 36 de miliarde de euro după punerea în aplicare pe deplin a acordului între UE și Japonia.

Japonia va elimina taxele vamale la 97 % din produsele importate din UE, după punerea pe deplin în vigoare a acordului.  Acordul elimină o serie de bariere netarifare de lungă durată și va înlătura barierele din calea comerțului de pe piața japoneză pentru exportatori-cheie de produse alimentare și băuturi din UE și va spori oportunitățile de export ale UE într-o serie de alte sectoare.

Din România, este important de precizat că sunt 271 de companii care exportă în Japonia, companii care vor beneficia de pe urma acordului. 66% dintre acestea sunt IMM-uri, iar exporturile în Japonia sprijină în economia românească 21.628 de locuri de muncă. Valoarea produselor exportate din România în Japonia se ridică la aproximativ 233 de milioane de euro (valoarea importurilor din Japonia se ridică la aproximativ 346 de milioane de euro).

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, îndeamnă companiile europene să profite de noile oportunități comerciale:

Acest acord este cuprinzător: elimină tarife și contribuie la instituirea unor norme la nivel mondial, demonstrând în același timp că ambele părți sunt în continuare convinse de beneficiile comerțului deschis. Începând cu 1 februarie, întreprinderile europene vor beneficia de tarife eliminate și de proceduri vamale simplificate. Producătorii, furnizorii de servicii, startupurile în domeniul tehnologiei și fermierii din UE vor profita de pe urma acestui acord. De asemenea, sunt mândră de faptul că, pentru prima oară, am inclus angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris într-un acord comercial și am stabilit standarde ridicate în ceea ce privește drepturile lucrătorilor și protecția consumatorilor. Au fost create condițiile pentru o stimulare semnificativă a comerțului dintre cele două părți, ceea ce va duce la crearea de locuri de muncă și la scăderea prețurilor. Este acum rândul întreprinderilor și cetățenilor să profite la maximum de aceste noi oportunități comerciale. De asemenea, contăm pe toate statele membre ale UE să răspândească acest mesaj la o scară cât mai largă.

imagine: © European Union , 2018 / Photo: Etienne Ansotte

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *