Parlamentul European: 60% reducere a gazelor cu efect de seră până în 2030

Parlamentul European: 60% reducere a gazelor cu efect de seră până în 2030

Amendamentul din Parlamentului European privind stabilirea unei ținte de 60% reducere a gazelor cu efect de seră până în 2030, raportat la 1990, la nivelul Uniunii Europene, a trecut la limită de votul plenului Parlamentului European.

Parte a Pactului ecologic european, Legea europeană privind climatul are ca obiectiv principal neutralitatea climatică până în 2050. Legea își propune să asigure că toate politicile Uniunii Europene contribuie la acest obiectiv și că implică toate sectoarele economiei și societății. Pactul ecologic european a fost sprijinit larg de cetățenii europeni prin alegerile europarlamentare 2019.

Mai sunt câteva elemente introduse de această propunere: un buget de emisii de gaze cu efect de seră care stabilește cantitatea totală a gazelor cu efect de seră ca echivalent de dioxid de carbon care poate fi emisă până în 2050, un consiliu științific independent la nivel european privind climatul – Consiliul European privind Schimbările Climatice (ECCC) și de foruri consultative la nivelul statelor membre, precum și alte măsuri care să încurajeze neutralitatea climatică la nivelul Uniunii Europene și la nivelul statelor membre.

Următorul pas constă în negocierile cu Consiliul Uniunii Europene și cu Comisia Europeană privind propunerea, aceasta urmând traseul procedurii legislative ordinare. Obiectivul de reducere până în 2030 cu 60% a emisiilor este unul ambițios, dar realizabil prin investiții în tehnologii verzi și prin măsuri de protecție a mediului.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *