Parlamentarium, mingea anti-stres și Sahara Occidentală

Parlamentarium, mingea anti-stres și Sahara Occidentală

Deși nu există o poziție europeană comună cu subiect și predicat pe statutul Saharei Occidentale și nici nu este un teritoriu autonom sau suveran conform Națiunilor Unite, magazinul de suveniruri din cadrul centrului pentru vizitatori al Parlamentului European – Parlamentarium vinde suveniruri cu hărți ale lumii în care teritoriul Saharei Occidentale este clar deliminat de Maroc și amintit ca atare. Maroc este statul care controlează de facto cea mai mare parte a regiunii după retragerea Spaniei, fostul colonizator.

Așadar, dacă doriți să cumpărați o minge anti-stres sau un puzzle cu harta lumii, veți vedea o hartă politică a lumii diferită, constestabilă, care într-o interpretare largă nu corespunde consensului internațional privind administrarea acelor teritorii (consens care nu există).

În mod normal, subiectul marcării speciale a teritoriilor disputate nu este o problemă. Mai sunt și alte teritorii care nu se autoguvernează și sunt recunoscute ca atare cu acest statut (de exemplu, Insulele Falkland, Gibraltar) sau care au un statut contestabil în privința propriei existențe.

Politic, problema este dacă un instrument din sistemul unei instituții publice europene – chiar și un giftshop vizitat de turiști din întreaga lume –  ar trebui să se plaseze pe o parte a dezbaterii, chiar și pe mingile anti-stres, având în vedere disputele interne și natura subiectului. Comercial, întrebarea este dacă mingea anti-stress nu ar trebui să aibă și să menționeze că sunt diferite delimitări și că nu toate partițiile sunt state suverane sau entități autonome.

Graficul de mai jos, realizat de editori Wikipedia, centralizează statele cu poziții în care susțin revendicările Marocului sau diferite planuri susținute de Maroc, una dintre părțile directe ale conflictului, cu state precum Franța, Statele Unite, Rusia sau Polonia care se află de această parte a dezbaterii.

sursă imagine: Wikimedia Commons

Parlamentarium este centrul de vizitatori al Parlamentului European, cu peste două milioane de vizitatori până în prezent. Folosește un concept dinamic și interactiv în prezentarea ideilor de la baza Uniunii Europene, a integrării europene și a activității Parlamentului European și membrilor săi, având o interfață facilită pentru vizitatorii de toate vârstele.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *