Parlamentarii opoziției sunt leneși

Parlamentarii opoziției sunt leneși

Abordez un subiect mai puțin formal pentru blog în acest articol. Opoziția a strâns în jur de 237 de semnături de susținere și a depus o moțiune de cenzură împotriva a ceea ce a mai rămas din Guvernul Dăncilă. Cel mai probabil, aceasta va fi votată vineri, 4 octombrie 2019, dacă nu este luată altă decizie privind citirea și votarea sa.

Dar opoziția, după ce a fugit câțiva ani de depunerea unei moțiuni de cenzură serioase, are o altă problem acum: lenea. Raluca Țurcan, liderul deputaților celui mai mare partid de opoziție, acuză puterea că vrea să impună citirea moţiunii ”noaptea, ca hoţii”, pentru a fi votată într-o zi nelucrătoare”, după cum amintește news.ro. Noaptea ca hoții înseamnă în acest caz, în viziunea sa, citirea într-o zi de marți seara pentru a fi votată a treia zi, vinerea.

În ultimii ani, mandatul de parlamentar s-a transformat într-o vacanță de patru ani pentru majoritatea deputaților și senatorilor, cu absențe în plen, în comisii și activitate de pregătire a acțiunilor parlamentare spre inexistentă. Mai mult, folosesc timpul pentru activitatea parlamentară pentru partid, ceea ce este în afara regulilor democratice, întrucât activitatea de partid este extra-timpului activității parlamentare. Nu ești plătit din bani publici să faci în acest timp ședințe de partid.

Mai mult, parlamentarii au joi și vineri zile de activitate în circumscripție. Nu sunt, așadar, zile nelucrătoare, ci zile în care trebuie să fie în dialog permanent cu alegătorii și să descopere, analizeze și să pregătească soluțiile la chestiunile cu care se confruntă oamenii. Vineri, așadar, nu este zi nelucrătoare, după cum consideră deputata PNL. Este penibil că tot PNL propunea introducerea zilei de sâmbătă ca zi lucrătoare pentru muritorii de rând, proiect de lege respins de Senatul României acum câteva zile.

Mai mult, moțiunea de cenzură este un eveniment extraordinar, ceea ce înseamnă că nu reprezintă un obstacol ca parlamentarii să vină în Parlament pentru o ședință într-o zi de vineri. Și chiar și în alte zile nelucrătoare. Ai doar de două ori pe an posibilitatea să depui o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, ceea ce înseamnă de opt ori în patru ani. Sau de patru ori, dacă excludem anii electorali.

Atitudinile precum cea de mai sus indică o farsă a opoziției, chiar dacă nu vorbim de așa ceva, căci nu mai puțin de o treime din cabinet este fără membri titular pentru portofolii, situație unică în istoria democrației românești.

Parlamentarii opoziției dovedesc că sunt leneși și neserioși prin reacția unor reprezentanți ai acestora. Probabil nu doar ei și, desigur, avem și excepții. Despre un alt subiect, cum ar fi textul moțiunii de cenzură, prefer să nu comentez pentru a-mi păstra optimismul.

*sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *