Parlamentari din șapte state au părăsit Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Parlamentari din șapte state au părăsit Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

În semn de protest, parlamentari din șapte state europene au părăsit în diferite forme sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei după reprimirea Rusiei în acest forum. Cele șapte state sunt Ucraina,  Lituania, Letonia, Estonia, Georgia și parțial Polonia și Slovacia. De asemenea, delegația ucraineană, cea mai afectată după ce o parte din teritoriul național a fost ocupat ilegal de Rusia, a mulțumit pentru sprijin parlamentarilor britanici, Regatul Unit fiind un alt stat ai cărui parlamentari au votat majoritar pentru neprimirea Rusiei.

Decizia acestora vine după parlamentarii mai multor state europene au votat o rezoluție prin care Rusia revine în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (PACE) cu puteri depline și fără sancțiuni, chiar dacă Rusia încă ocupă ilegal Peninsula Crimeea, sprijină războiul din estul Ucrainei, folosește substanțe interzise pentru a otrăvi rezidenți ai altor țări și încalcă constant principiile fundamentale ale democrației, statului de drept și drepturilor omului. De exemplu, jurnalistul ucrainean Roman Sushchenko este din 2016 în arest, în baza unor condiții arbitrare și supus unor condiții degradante, chiar și reprezentanții OSCE solicitând autorităților ruse eliberarea sa. Rusia își pierduse dreptul de vot după ce anexase ilegal în 2014 o parte din teritoriul unui stat vecin.

Delegațiile parlamentare care au părăsit sesiunea au anunțat că vor purta consultări cu parlamentele și guvernele naționale pentru a-și coordona acțiunile în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în viitor. Diferite acțiuni au urmat. Unele au transmis că vor reanaliza situația la finalul acestei sesiuni, altele că se întorc acasă pentru consultări naționale privind acțiunile viitoare în cadrul PACE, inclusiv acțiuni comune coordonate pentru următoarele sesiuni. Unele state au transmis mesaje de nemulțumire public,  prin vocile președinților sau ale miniștrilor de externe sau prin intermediul ministerelor de externe, cum este cazul Ucrainei, Letoniei, Lituaniei, Estoniei

Rezultatele votului din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru reprimirea Rusiei:

  • delegații împotrivă: Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania;
  • delegații parțial împotrivă: Polonia, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
  • delegații 50%-50%: România, Finlanda.

Restul delegațiilor parlamentare au fost majoritar sau pe deplin pentru primirea Rusiei.

Parlamentul României are 10 membri permanenți și 10 supleanți în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. O parte dintre aceștia au fost prezenți în această sesiune, însă doar doi au fost la vot pe rezoluția privind readmiterea Rusiei cu drepturi depline și fără sancțiuni în Adunare. Unul, folosind un argument demontat chiar de autoritățile din Rusia, a votat pentru reprimirea Rusiei, iar altul împotrivă. 50%-50% în dreptul României la final.

Deputați ai două state parteneri strategici și ai statului cu care avem cea mai mare lungime a graniței (cumulată terestru plus maritim), ultimul stat aflat zilnic în ultimii cinci ani în conflict armat pentru a-și apăra teritoriul de Rusia, au votat împotriva reprimirii Rusiei.

imagine: Council of Europe

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *