Pariul prezidențial al lui Mike Bloomberg

Pariul prezidențial al lui Mike Bloomberg

Miliardul Michael Bloomberg a fost ultimul candidat de renume care a intrat în cursa prezidențială pentru desemnarea candidatului democrat la alegerile prezidențiale din Statele Unite.

S-a discutat mai mult timp despre intrarea în campanie a acestui, fost primar al New York-ului, dar apele nu era sigure până pe 21 noiembrie 2019. Mai mult, nu a fost în atenția publică în această perioadă spre deosebire de cei care au început repede. În comparație, unii candidați și-au început campania în ianuarie 2019 (Tulsi Gabbard), în februarie 2019 (Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Amy Klobuchar), aprilie 2019 (Pete Buttigieg, Joe Biden). Bloomberg a sărit peste aceste etape și a ajuns în campanie. Sare chiar și peste alegerile primare din câteva state din februarie, unde nu a participat.

imagine: mikebloomberg.com

Strategia sa se bazează pe competiția pentru voturi între candidații moderați și pe ascensiunea lui Bernie Sanders. În acest context, încearcă să își croiască campania pentru moderații democrați și să le ofere acestora o alternativă la varianta radicală oferită de Bernie Sanderes, o alternativă care poate să îl învingă pe Donald Trump în noiembrie 2020. Mai mult, poate fi o alternativă și pentru moderații republicani, pierduți de partid în urma politicilor lui Donald Trump.

Mai sunt câteva caracteristici ale campaniei sale, plecând de la miliardele pe care le pune la bătaie pentru campanie – sărind peste bătăile de cap cu strângerea de fonduri sau cu influența donatorilor externi, la concentrarea campaniei pe mizele mari, în plan national, nu la nivel de state, și pe Super Tuesday, marțea când în cele mai multe state americane se desfășoară alegerile primare. De aici au apărut criticile de cumpărarea alegerilor, hackingul sistemului electoral și al Partidului Democrat și lista poate continua. De asemenea, orientându-se spre confruntarea cu Donald Trump din noiembrie, campania lui Michael Bloomberg se axează pe ceea ce este denumit „swing state”, state în care cele două partide au rezultate similare, iar alegătorii pot face diferența în alegerile finale.

Măsurate în timp reale de autoritățile americane, cheltuielile de campanie își fac efectul. Îi întrege pe ceilalți la chetuieli, iar campania este optimizată pentru a livra rezultate pe toate dimensiunilor. Sute de primari și-au anunțat sprijinul pentru Bloomberg (până acum, un alt fost primar, Pete Buttigieg, obținea sprijinul acestora), reprezentanți ai minorităților și-au exprimat deschis sprijinul pentru Bloomberg, iar în sondaje a ajuns în trei luni pe locul trei la nivel național în rândul democraților, după Sanders și Biden – scad Biden și Warren și cresc Bloomberg și Buttigieg. Până acum, nu a participat la nicio dezbatere televizată, întrucât are nevoie de minim 10% într-un sondaj national, dar acum a îndeplinit acest criteriu. În Florida, unul dintre cele mai mari state, l-a întrecut pe Joe Biden în sondaje, fostul vicepreședinte și favorit să fie candidatul Partidului Democrat, după zeci de milioane de dolari investite în organizare și promovare de la sfârșitul lunii noiembrie numai în acest stat.

Pe 3 martie vom afla dacă strategia a funcționat. Mai sunt două săptămâni. Indiferent de rezultat, strategia aceasta merită amintită și dezvoltată pe larg, mai ales că are multe elemente inovatoarea, pe lângă câteva preluate de la campania lui Trump din 2015-2016. Ulterior, vom vedea și dacă vor fi realizate diferite alianțe pentru un duo prezidențiabil pentru toamnă. Bernie Sanders pentru președinte, Mike Bloomberg pentru vicepreședinte?

P.S.: Nu am amintit agenda politică. Este disponibilă pe site-ul campaniei și este destul de realistă, chiar surprinzătoare, fie că vorbim de sănătate publică, prețurile medicamentelor, combaterea violenței, locuire, infrastructură, politică externă și altele.

imagine:  NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images via MikeBloomberg.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *