Pandemia cvasi-totalitară

Pandemia cvasi-totalitară

COVID-19 poate fi un subiect de analiză interesant din numeroase perspective ale teoriei politice. În cele economice nu intrăm pentru că economia nu mai există în acest moment, fiind redusă la administrare și politică.

Conform ultimelor estimări IOM, 25 de milioane de locuri de muncă vor fi pierdute, mai mult decât impactul crizei din 2008-2009. În multe țări, deja milioane de oameni au intrat în șomaj tehnic. Șomajul și alte fenomene associate sunt unele dintre cele mai mari pericole, căci readuce în atenție mirajele autoritarismului și totalitarismului.

Relația dintre om și stat s-a schimbat radical, iar legimitatea autorităților publice este pusă la încercare de capacitatea acestora de a livra. Analiza regimurilor totalitare poate furniza multe indicații despre reacția umanității la diferite niveluri (local, national, international) pentru a răspunde unei crize nemaiîntâlnite în istoria de după Al Doilea Război Mondial. Caracterul cvasi-totalitar al stării politice de pe aproape tot globul este evident, starea de urgență fiind doar un detaliu tehnic de natură legală și constituțională.

Mai sunt și alte măsuri. Nu am amintit mai sus măsurile industriale anunțate și nici nu am intrat în detalii naționale, subnaționale sau de alt nivel, nici în cele sectoriale. În alte locuri, mișcările cetățenilor sunt urmărite. Dar pandemia aduce și virusul totalitarismului, important rămâne să rezistăm tentației și să eliminăm toate măsurile generate în criza de acum.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *