ONU atrage atenția asupra problemei sănătății mintale

ONU atrage atenția asupra problemei sănătății mintale

Organizația Națiunilor Unite (ONU) îndeamnă guvernele, societatea civilă, autoritățile sanitare și alți actori să se implice în dimensiunea sănătății mintale a pandemiei COVID-19.
Pe 13 mai, a fost publicat un raport intitulat „COVID-19 și nevoia pentru acțiune în privința sănătății mintale”, un material de politică publică care îndeamnă la:
  • folosirea unei abordări societale pentru promovarea, protejarea și îngrijirea sănătății mintale;
  • sigurarea unei disponibilități largi a sprijinului psihosocial și de sănătate mintală de urgență;
  • sprijin pentru recuperarea din COVID-19 prin dezvoltarea de servicii privind sănătatea mintală în viitor.
Materialul publicat sub egida ONU este disponibil aici.
Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite atrage atenția că „după decenii de neglijare și sub-investiții în servicii de sănătate mintală, pandemia COVID-19 lovește acum familiile și comunitățile cu un stres mintal suplimentar”. Acesta subliniază, în baza raportului, că cei aflați la în prim-planul riscului sunt lucrătorii sanitari, oamenii în vrâstă, adolescenții și tinerii, cei cu condiții preexistente de sănătate mentală și cei prinși în conflicte și crize.
„Sănătatea mintală este în nucleul umanității noastre. Ne permite să ajungem la vieți împlinite și să participăm în comunitățile noastre. Dar virusul COVID-19 nu doar că atacă sănătatea noastră fizică, dar crește suferința psihologică.” – Antonio Guterres, secretar general ONU
imagine: UN.org
imagine: Pixabay.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *