OLAF în numere și trenduri în frauda cu fonduri europene

OLAF în numere și trenduri în frauda cu fonduri europene

Oficiul European de Luptă Antifraudă apără interesele financiare ale Uniunii Europene prin diferite mijloace. Printre cele mai folosite se află desfășurarea unor investigații independente asupra actelor de fraudă și corupție care implică folosirea fondurilor europene. Deși este o parte a Comisiei Europene, OLAF beneficiază de independență în mandatul pe care îl care în investigații.

Oficiul European de Luptă Antifraudă are următoarele competențe investigative, conform raportului anual publicat de acesta:

 • „investigarea chestiunilor referitoare la fraudă, corupție și alte ofense care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene implicând:
  • toate cheltuielile Uniunii Europene (principalele categorii de cheltuieli ale UE sunt fondurile structurale, fondurile politicii agricole și de dezvoltarea rurală, cheltuieli directe și ajutor extern);
  • anumite arii ale veniturilor Uniunii Europene, în principal taxele vamale.
 • investigații cu privire la suspiciuni de conduită neadecvată a staffului Uniunii Europene și membrilor instituțiilor europene.”

Performanțele OLAF-ului din 2016 sunt următoarele:

 • 272 de cazuri încheiate;
 • 219 noi investigații deschise;
 • 346 de recomandări către statele membre și autoritățile instituțiilor europene;
 • în urma recomandărilor, vor putea fi recuperate 631 de milioane de euro la bugetul Uniunii Europenii și aducerea în fața justiției a autorilor fraudelor;
 • reducerea duratei investigațiilor – în medie, 18,9 luni.

Sunt interesante câteva statistici ale acestei instituții.

În primul rând, pe primul loc în privința numărului investigațiilor din 2016 cu privire la utilizarea fondurilor Uniunii Europene, administrate național sau regional, se află România cu 21 de investigații. În 2016, 11 investigații au fost închise cu recomandări. După România, este Polonia (16), Ungaria (13), Bulgaria (11), Grecia (9), Italia (8), Slovacia (8) și altele.

În funcție de sector, investigațiile în desfășurare la sfârșitul lui 2016 sunt împărțite după numărul de investigații în: fonduri structurale (69), ajutor extern (52), cheltuieli centralizate (59), vamă și comerț (60), stafful UE (48), fonduri agricole (21), fonduri sociale (19), tutun și bunuri contrafăcute (8), noile instrumente financiare (8). Poate fi remarcată o scădere a numărului de investigații față de anii anterioari pe anumite sectoare, dar numărul acestora rămâne ridicat – 344 în total.

Trenduri în frauda cu fonduri europene:

 • achiziții publice, bazate pe corupție și conturi off-shore, cazuri transnaționale (de exemplu, schema autoritate contractantă dintr-un stat membru cu ofertanți din alte state membre care subcontractează la rândul lor activitatea lor unor companii din alte state);
 • granturile de cercetare și ocupare, incluzând aici dubla finanțare, finanțarea unor rezultate plagiate, frauda cu subvențiile pentru ocupare;
 • scheme transnaționale complexe utilizate de rețele criminale pentru evitarea taxelor vamale;
 • schimbarea naturii contrabandei cu țigări – orientarea traficanților către „ieftine albe” și țigări nebrânduite.

Pe site-ul Comisiei Europene, la secțiunea antifraudă, este disponibil raportul anual de activitate al Oficiului European de Luptă Antifraudă, unde puteți găsi aceste informații, cu exemple concrete de scheme și alte statistici. OLAF își face treaba, chiar în condițiile scăderii personalului, dar are nevoie de întăriri.

*sursă date și imagini: Raportul OLAF pe 2016

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “OLAF în numere și trenduri în frauda cu fonduri europene”

 1. Se impunea existenta unei astfel de organizatii. Pacat ca activitatea este tratata ca o performanta. Aceasta este democratia, exact aia despre care am invatat in scoala in 89.

Comments are closed.