Obsesia rețelelor de gaze. Anti-strategică

Obsesia rețelelor de gaze. Anti-strategică

O obsesie politică a liderilor români din ultimii ani este extinderea rețelei naționale de gaze. În afară de UDMR, nu am auzit pe nimeni să nu vorbească despre acest subiect (e drept că nu știu maghiară).

A calculat cineva costul alternativelor? În afară de populismul de moment, este dificil de înțeles această decizie politică. Anti-strategică. În 20 de ani, vom rămâne datori, cu un decalaj tehnologic pe alternative energetice și dependenți de Rusia.

Plus că un proiect de o asemenea anvergură este mai complicat decât construcția de autostrăzi, nu va fi terminat în 20 de ani. Sursele de finanțare se vor diminua exponential în următorii ani, urmând să rămână doar de la bugetul autorităților locale și centrale. Tot lanțul de producție și aprovizionare cu gaze va trăi din subvenții, iar beneficiarii vor fi majoritar consumatori vulnerabili.

Mai mult, deja a început reducerea treptată a folosirii gazelor naturale și merg pe soluția 100% electric. În câțiva ani, vom auzii de orașe care deja au eliminat folosirea gazelor naturale în favoarea surselor regenerabile. Din 2030, vom vorbi despre state care au renunțat la gaze naturale. În Regatul Unit, deja lucrurile se mișcă spre convingerea utilizatorilor să nu se mai lipească la rețeaua de gaz.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *