Obama este incoerent

Anul trecut, fusese anunțată de Casa Albă o nouă abordare a Statelor Unite în privința relațiilor internaționale, deci cu schimbări majore asupra politicii externe americane. Multă lume l-a aplaudat pe Obama care, în ultima parte a mandatului, își va pierde din mulți simpatizanți.

Acum câteva săptămâni, a păstrat trupele americane în Afghanistan pentru a sprijini autoritățile de la Kabul, având în vedere dificultățile de controlare a teritoriului. Ceea ce s-a întâmplat cu Kunduz când, după mulți ani, talibanii au avut iarăși un câștig, arată că va mai dura ceva timp până în momentul în care Afghanistanul va ajunge un stat capabil să se dezvolte de unul singur.

siria bomba oras
sursa imagine Orlok / Shutterstock.com

Vineri, pe 30 octombrie, Obama a anunțat că va trimite trupe la sol în Siria. După o vehementă campanie de defăimare a lui George Bush și după o campanie în care Barack Obama a tolerat și gazarea de către Assad a populație siriene, precum și genocidul creștinilor de pe teritoriul controlat de ISIS, Obama și-a dat seama ceea ce era evident: intervenția la sol este necesară.

Statele Unite își vor repara câteva greșeli prin această intervenție, una dintre ele fiind lăsarea Uniunii Europene în fața valului de refugiați prin tolerarea persecuției și războiulu civil sirian, în care au murit peste 320 000 de persoane. Degeaba zici că aperi drepturile omului, indiferent cum le înțelegi, dacă un îți asumi acțiuni necesare în momente importante. Obama a încercat să rezolve problema prin câteva metode, precum sprijinirea unor trupe de intervenție în momentul în care ISIS s-a jucat pe granița turcă, folosirea cu succes a dronelor și sprijin pentru alți actori din zona. Însă nu poate fi compensată asta cu nevoile de asistență la sol.

Barack Obama a aprobat trimiterea la sol unor trupe din forțele de operațiuni speciale, în zona controlată de kurzi, cu scopul de a sprjini opoziție în războiul împotriva Statului Islamic. Războiul proxi continuă pe bune.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!