O schemă de transparență privind exporturile de vaccin

O schemă de transparență privind exporturile de vaccin

Uniunea Europeană s-a văzut în situația în care mai mulți producători de vaccin cu care a încheiat acorduri și în care a investit pentru dezvoltarea unui vaccin COVID-19 au anunțat intempestiv că reduc sau amână livrările de vaccinuri. În unele cazuri, reducerea este considerabilă, ținând cont de volumul precomandat și de folosirea unor facilități de producție din Uniunea Europeană.

Mesajul dat nu a fost cel dorit, fiind înțeles imediat ca „naționalism privind vaccinarea” și „războiul vaccinării”, precum și ca încercări de limitare a comerțului liber prin măsuri protecționiste. În realitate, vorbim de vaccinuri, un produs vital, iar măsura introdusă este departe de a introduce măsuri arbitrare de protecționism, mai ales când există garanții administrative și judiciare. Directorul firmei principale în acest conflict a răspuns într-un larg interviu pentru o publicație din Italia că este chiar pe aceeași pagină cu Comisia Europeană, asigurând faptul că vaccinul este tratat ca un bun public și este produs în regim nonprofit, mai departe fiind niște înțelegeri contractuale. Scandalul privind AstraZeneca e departe de a fi terminat.

Pentru a ști câte doze au fost produse, unde au fost produse și unde vor fi livrate, Comisia Europeană a anunțat introducerea unei scheme de transpanță privind exporturile de vaccinuri. A propus astfel statelor membre adoptarea acestui mecanism de transparentizare a exporturilor.

Măsura este motivată de sprijinul de 2,7 miliarde de euro oferit anul trecut de Uniunea Europeană pentru sprijinirea dezvoltării și producției unor vaccinuri împotriva COVID-19. Măsura va oferi claritate asupra tranzacțiilor și transparență deplină privind exporturile de vaccinuri din UE. În practică, înseamnă o notificare timpurie de către companii privind exporturile de vaccinuri, când este vorba de exporturi către state terțe, mai puțin când este vorba de livrările cu scop umanitar.

Astfel, sunt avute în vedere cazurile în care producția de vaccin europeană este direcționată către alte zone în urma unor contracte comerciale realizate pe principiul prețului cel mai ridicat, punând în plan secund alte relații contractuale.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *