O postare cu un impact mai mare decât pare

O postare cu un impact mai mare decât pare

Pe 20 aprilie, toți candidații din primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța au avut câte 15 minute pentru a-și convinge la o televiziune electoratul că merită încrederea. Nu discut despre conținut, chiar dacă am urmărit alegerile din Franța în ultimul an, însă vreau să atrag atenția asupra unei postări pe Facebook.

Mai sus, este postarea pusă pe Facebook de Emmanuel Macron, candidatul de centru-stânga și, în acest moment, primul candidat în sondaje, publicată pe Facebook înainte de dezbateri. Este o conversație cu fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, în care ultimul își arată susținerea.

Nu știu dacă îi va face bine sau rău în campanie, însă va reprezenta cu siguranță o confirmare pentru mulți a mesajelor transmise de alți candidați, fie că vorbim de cei din dreapta sau din stânga.

panouri electorale franta
sursa imagine: French elections/Shutterstock.com

Anti-americanismul, anti-europenismul și nostalgia unei Franței mărețe apasă campania aceasta. Campania este despre o Franță europeană și/sau euroatlantică sau o Franță franceză. Pentru campanie, conversația cu Obama dă bine, în calculul general (în special pentru turul al II-lea, nu știu cât de bine va fi). Am văzut și că fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, dăduse like postării, ceea ce arată cât de mult stă în afara influențării mișcărilor politice de pe plan internațional.

Duminică, 23 aprilie 2017, are loc primul tur al alegerilor. Primii patru candidați sunt în marja de eroare, fie că vorbim de Macron (candidatul liberal progresist), Le Pen (candidatul protecționist), Fillon (candidatul conservator catolic), Melenchon (candidatul ecosocialist).

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!