O parabolă inspirată de Zimbabwe

O parabolă inspirată de Zimbabwe

În noiembrie 2017, Zimbabwe scăpa de dictatorul Robert Mugabe. Din 1980 până în 2017, oamenii din Zimbabwe au cunoscut o singură figură politică de prim-plan, acesta fiind pe rând prim-ministru (1980-1987) și președinte (1987-2017). 37 de ani a stat la conducere Mugabe într-o țară în care speranța de viață în 2004 era de 44 de ani – acum este un pic peste 60. Un aparent socialist revoluționar, dictatorul african cu o retorică anti-imperialistă și anti-occidentală a dus țara în numeroase crize.

În 2017, pe fondul unei alte recesiuni, o serie de proteste au inspirat o lovitură de stat în urma căruia Mugabe a fost arestat la domiciliu (eliberat mai târziu) de armata națională. Partidul l-a dat la o parte și l-a pus președinte pe Emmerson Dambudzo Mnangagwa, un fost aliat politic al lui Mugabe, aflat la conducerea țării pe toată perioada lui Mugabe, fost șef peste securitatea țării, denumit popular „Crocodilul”, Mnagagwa a fost în perioada eliberării țării activ în mișcările de guerilla și bodyguard al lui Mugabe.

Ajuns prim-vicepreședinte al țării, acesta și-a dorit mai mult. Soția lui Mugabe, dorindu-și și ea la fel de mult să ajungă la conducere, cu un rol important în partid de asemenea, s-a implicat în demiterea lui Mnagagwa ca prim-vicepreședinte. Acesta fuge în Zimbabwe, dar tensiunile privind succesiunea din Zimbabwe iau o altă întorsătură. Facțiunile care l-au sprijinit pe Mnagagwa rezolvă probleme, cu sprijinul armatei, și are loc o lovitură de stat militară. „Gucci” Grace Mugabe, abonată de „banii” Băncii Centrale din Zimbabwe, cu o farsă de doctorat obținut în două luni, este eliminată împreună cu aliații ei din partid și de la conducerea țării. Acum are și un mandat de arestare prin Africa de Sud, una dintre țările în care deține proprietăți de zeci de milioane de dolari.

Inclusiv lovitura de stat a fost o farsă, Mugabe și soția dându-și, de fapt, o demisia mascată, dar recunoscută ca voluntară de Curtea Supremă. Așa este în vremurile tulburi ale unor schimbări de regim. Dar au negociat bine retragerea de la putere: statut diplomatic, imunitate față de anchetare pentru el și familia sa, neafectarea intereselor lor de afaceri, o sumă de peste zece milioane de dolari și altele. Povestea ar fi trebuit să se încheie aici, doar că președintele destituit și-a anunțat sprijinul pentru candidatul opoziției la primele alegeri democratice, acesta fiind candidatul care nu făcea parte din fostul său partid și nici nu a fost vicepreședintele țării.

Mnangagwa a fost ales președinte cu 50,8% în iulie 2018. Ca vicepreședinți are un general retras, soția generalului retras și un fost ministru responsabil pentru securitate și afaceri interne. A fost atât de dorit încât la ceremonia de inaugurare din 2018 a fost aproape de a fi victima unui asasinat, dar a scăpat. După alegeri, un partid de opoziție mai mic a organizat proteste, armata a deschis focul, urmând câteva persoane omorâte și multe arestări.

La început de 2019, Zimbabwe are parte de proteste violente, în care au începtu să apară și victime. Situația economică stă din ce în ce mai prost. Se vede în multe planuri, penuria și colapsul fiind prezentul și orizontul. Președinte a anunțat dublarea prețului la carburanți, astfel încât benzina a ajuns la 3,31 dolari/litru, devenind campioni globali. Asta în condițiile în care acum câțiva ani era una 40-50 de cenți litrul de benzină.

După anunț, Mnangagwa a plecat în Rusia, Azerbaijan, Kazakhstan și Belarus să caute investitori, asta în timp ce economia este în colaps, oamenii o duc din ce în ce mai rău, iar protestele sporesc și scenele de violență sunt normalizate. După turul post-sovietic, „Crocodilul” va zbura cu Dreamlinerul închiriat spre Forumul Economic de la Davos, unde va vorbi de reforme, perspectivele de viitor ale țării și nevoia de investiții pentru al doilea an consecutiv.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *