O nouă supermajoritate pentru Viktor Orban

O nouă supermajoritate pentru Viktor Orban

Au avut loc alegeri parlamentare în Ungaria pe 8 aprilie, rezultatele fiind predictibile. Uitându-mă pe sondaje și urmărind mișcările politice interne din Ungaria, am zis acum câteva zile pe Facebook că partidele care l-au susținut pe Viktor Orban vor obține peste 50% din voturi. M-am înșelat, acestea obținând doar 48,48% din voturile cetățenilor care au mers la urne. Cu toate acestea, rezultatele dau două treimi din mandate coaliției conduse de Orban.

Titlul alegerilor ar trebui să fie „Nu s-a schimbat nimic în politica din Ungaria”, căci Fidesz-KDNP au obținut la limită două treimi din mandate. În 2014, Fidesz obținuse 117, iar KDNP 16 mandate. În 2018, coalizarea acestora aduce o majoritate de 133 de mandate, la limită două treimi (66,83% din mandate). Parlamentul Ungariei are 199 de scaune.

Dar au fost câteva schimbări față de 2014. În primul rând, prezența la vot a fost, după unii comentatori, istorică. Aproximativ 68% din electorat a fost la vot, în 2014 fiind aproape 62%.  Viktor Orban a obținut cu aproximativ 234.000 mai multe voturi în 2018 față de alegerile precedente. Este drept că nu au reușit să repete performanțele din 2010, când aproximativ 2,7 milioane de maghiari au ales Fidesz-KNDP.

A doua schimbare importantă este că pe locul al doilea s-a situat Jobbik. Jobbik, formațiune politică situată mult mai la dreapta față de Fidesz, s-a situat pe poziția a treia în 2014. Aceștia au obținut cu două mandate mai mult, dar cu câteva mii de voturi mai puțin. Au ajuns principalul partid politic de opoziție mai degrabă ca rezultat al fragmentării spectrului politic pe partea stângă maghiară, deși rămân bine cotați cu peste un milion de alegători.

Alianța condusă de MSZP a obținut 20 de mandate, urmată de Coaliția Democratică cu 9 mandate, LMP 8 mandate. Alte trei grupuri politice intră în legislativul de la Budapesta cu câte un loc fiecare.

Cei 199 de membri ai Adunării Naționale din Ungaria sunt aleși prin două metode – 106 sunt aleși în circumscripții uninominale printr-o formulă majoritară (first-past-the-post), iar restul de 93 de membri sunt aleși într-o circumscripție națională printr-o formulă proporțională. Pragul electoral pentru partide este de 5%.

sursă imagine: Biroul Electoral Național, Ungaria

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *