O gară centrală deprimantă

O gară centrală deprimantă

M-am plimbat puțin prin împrejurul Gării de Nord astăzi și am rămas cu un gust amar. În afară de Aeroportul Henri Coandă, aceasta este probabil al doilea loc din București pe lângă care trecem în fugă și care, totuși, lasă o primă impresie vizitatorului, oricine ar fi el și de oriunde ar veni.

Seringi pe jos, plăci din tavan căzute sau incomplete, pereți și piloni scorojiți, panouri goale și lista poante continua. Am putea face un film de groază în timpul zilei despre acest loc, chiar dacă poate fi reabilitat acest loc. Dacă adăugăm sălile de așteptare și zidurile care separă liniile de cale ferată de bulevard…

Găsisem acum câteva luni un fragment cu istoria apariției clădirii Gării de Nord și îți lăsa o altă imagine. Este drept că, între timp, au trecut două războaie mondiale, regimul comunism care și-a aplicat stilul și o perioadă post-decembristă în care totul a fost lăsat să se ducă.

Cred că există câteva modalități prin care locul acela poate fi reînsuflețit. Erau organizate în anii trecuți o serie de momente tip street delivery. Făceau o treabă foarte bună, însă este drept că nu prea ai cum să le permanentizezi. Totuși, reamenajări pot fi făcute, reparații care să acopere problemele amintite pot fi întreprinse.

Nu este în interesul nimănui să ai un punct feroviar central care să îți ofere ca atracții două cafenele, trei fast-food-uri și cinci patiserii. Există un mic parc la ieșire care poate fi inclus într-un proiect care să schimbe fața acelui obiectiv, există spațiu pentru alte activități și mini-proiecte integrate.

Criticii vor spune că nu există bani și dorință. Legat de primul aspect, nu sunt sigur că nu există. Legat de al doilea, administrația defectuoasă ține și de cetățeni, nu numai de administratori și grupurile de interese din jurul principalelor instituții implicate.

Imaginea postsocialistă este deprimantă…

cladire gara de nord
sursa imagine: Bucharest North Railway Station/Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!