O cronologie a negocierilor privind combaterea schimbărilor climatice

O cronologie a negocierilor privind combaterea schimbărilor climatice

Parlamentul European a publicat pe site-ul său o cronologie cu principalele repere cronologice în negocierile privind combaterea schimbărilor climatice. Este disponibilă la adresa următoare: https://www.europarl.europa.eu/infographic/climate-negotiations-timeline/index_ro.html#event-1990.

Lipsesc câteva momente importante, dar, în general, materialul este util. Infograficul indică reperele însoțite de o scurtă descriere a acestora. Este bine de amintit pentru că este unul dintre puținele materiale disponibile în limba română, avantajul multilingvismului în Parlamentul European.

Legea europeană a climei este ultimul reper indicat acolo. Încă nu este în vigoare. Parlamentul European a aprobat-o pentru ca UE și toate statele membre să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050. Aceasta stabilește un obiectiv de reducere a emisiilor în 2030 mai ambițios, la 60 %.

Pe 28 noiembrie 2019, Parlamentul European declară urgență climatică în Europa și în lume. Deputații au solicitat în mod explicit Comisiei să se asigure că toate propunerile legislative și bugetare relevante sunt pe deplin aliniate cu obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1,5 °C.

Pactul verde/ecologic european este prezentat de Comisia Europeană pe 11 decembrie 2019. Acesta oferă un plan de acțiune care să stimuleze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară și curată, precum și să refacă biodiversitatea și să reducă poluarea.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *